България посрещна прехода с 1700 официално регистрирани наркомани, т.е. влязохме

...
България посрещна прехода с 1700 официално регистрирани наркомани, т.е. влязохме
Коментари Харесай

Специалист по наркотичните вещества: България посрещна прехода с 1700 официално регистрирани наркомани

България посрещна прехода с 1700 публично регистрирани наркомани, т.е. влязохме в него с към този момент завършена незаконна приложимост на опиати. Просто за това не се говореше. Това сподели Юлиян Караджов – биохимик и експерт по наркотичните субстанции, в предаването " Човекът на фокус " на " Фокус " .  

Той изясни механизма на деяние на психоактивните субстанции. Те задействат системите посредници, които са свързани с нервната система. " Медиаторът в мозъка – допамин, серотонин, окситоцин, е ключето, което влиза в ключалката, тя щраква и оттова нататък потегля каскада от реакции и клетката реагира. Дрогите са шперцовете, т.е. те имитират ключалката, тя не може да ги разграничи от този ключ, за който е направена ", изясни Юлиян Караджов. 

Допаминът е главният посредник, който е обвързван с мотивацията. " А мотивиращо е това, което е обвързвано с някакви приятни чувства. Има един център в мозъка, който се счита, че играе съществена роля в поддържането на мотивацията и удоволствията и една голяма част от всевъзможни действия, в това число и това да вземеш дрога, подвигат допамина там. Т.е. мозъкът се научава, че като правиш това, ти става хубаво и основава мотивация да го повтаряш, когато можеш ", изясни експерт по наркотичните субстанции.  

Той изясни, че редица медицински проучвания демонстрират, че зависимостта към марихуаната е сравнима с тази от кафето, до момента в който зависимостта към тютюна – с тази от хероина. " Има осем публично оповестени в научната литература ранглисти на дрогите по капацитет на взаимозависимост, т.е. какъв брой тежка може да е зависимостта, и множеството от тях поставят марихуаната към кафето. При хероина и никотина графиката по какъв начин хората продрусват съответствува на практика с акуратност до 1-2% ", означи Юлиян Караджов.   

Експертът разяснява и необятното нахлуване на райския газ като опиум. Той е употребен в промишлеността, хранителната индустрия и медицината от десетки години. Медицинският божествен газ съдържа 30% О2, до момента в който в продавания във флакони и употребен като опиум няма О2. " Дишайки божествен газ, човек не вдишва О2. Замайването от една страна е от райския газ, а въпреки това е от това, че просто се задушаваш, само че нищо не усещаш. Задушаването е от това, че не можеш да изкараш въглеродния диоксид от тялото си, а не от това, че няма О2 ", изясни Юлиян Караджов.  

Честата приложимост на божествен газ предизвиква съществени неврологични проблеми, акцентира биохимикът. Той унищожава витамин В12 в тялото, който е в доста дребни количества и е доста значим. Лесният достъп, ниската цена и честата приложимост основават сериозен риск, предизвести Караджов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР