България подкрепя европейската перспектива на Република Северна Македония, но настоява

...
България подкрепя европейската перспектива на Република Северна Македония, но настоява
Коментари Харесай

Росен Желязков: България подкрепя европейската перспектива на РСМ, но българите да бъдат вписани в Конституцията

България поддържа европейската вероятност на Република Северна Македония, само че упорства да впишете българите в Конституцията наедно с останалите нации.

Това съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков на среща с ръководителя на Народното събрание на Република Северна Македония Талат Джафери в Скопие.

Изпълнението на нашите договорености и мостовете, които би трябвало да построяваме, с цел да вървим напред, са единственият залог и гаранция за нашето общо бъдеще, акцентира ръководителят на Народното събрание. Росен Желязков означи, че позицията на България по развиването на двустранните връзки със Северна Македония е поредна и основана на споделените полезности в Европейски Съюз. България няма нови условия, излизащи отвън рамките на основания механизъм, одобрен от всички страни членки на Европейски Съюз и от Скопие, акцентира ръководителят на Народното събрание. Той подчертава на това, че разговорът сред двете законодателни институции е на високо равнище и добави, че подхожда с схващане към особения заряд на настоящия спор по конституционните промени в Република Северна Македония.

Председателят на българския парламент съобщи, че страната ни чака резултатни дейности за предварителна защита и битка с езика на омразата и закононарушенията от ненавист. За нас е доста значимо да имаме ефикасни дейности и гаранции за спазването на човешките права на българската общественост, акцентира Росен Желязков. България е наясно, че възобновяване на доверието и построяването на положителна атмосфера в връзките изискват откровения ангажимент и на двете страни, посочи той. Положителен образец в тази тенденция са откриването на изложбата „ Сребърна Тракия “ и тристранната галерия „ Требенище “, сложена в Националния археологически музей в София, уточни Росен Желязков.

Ускореното довеждане докрай на плановете за транспортна съгласуваност в границите на кулоар VIII ще улесни контактите сред хората, ще способства за задълбочаване на икономическата интеграция сред страните ни и ще спомогне за увеличение на груповата сигурност в южния фланг на НАТО, акцентира ръководителят на Народното събрание. Председателите на парламентите на България и Република Северна Македония още веднъж потвърдиха цялостната взаимност на двете страни с украинския народ и осъдиха съветската експанзия в Украйна.

По-късно ръководителите на законодателните институции на България и Република Северна Македония ще участват на откриването на изложбата „ Сребърна Тракия “ в Археологическия музей на Република Северна Македония в Скопие

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР