България подготвя нова пратка военна помощ на Украйна, съобщи министърът

...
България подготвя нова пратка военна помощ на Украйна, съобщи министърът
Коментари Харесай

Военният министър: България подготвя нова пратка военна помощ на Украйна

България приготвя нова пратка военна помощ на Украйна, заяви министърът на защитата Тодор Тагарев пред " Свободна Европа ". Помощта ще бъде в осъществяване на решението, взето от предходния парламент в края на предходната година.

" Там има сложена тази задача на Министерския съвет – да продължи да оказва военна помощ съгласно декларираните потребности и нашите благоприятни условия “, сподели Тагарев,цитиран от Българска национална телевизия и добави: " Ние работим в осъществяване на тази точка от решението на Народното събрание и доста скоро ще обявим изпращането на идващ пакет от военна помощ на Украйна. “

Предишното Народно заседание взе решение за оказване на военна помощ на Украйна през декември. Служебното държавно управление изпрати такава помощ в осъществяване на решението на Народното събрание. Президентът Румен Радев обаче се противопоставяше на изпращането на оръжия и муниции на Киев и предложи на назначения от него кабинет да не позволява това в бъдеще.

Новото държавно управление обаче има друга позиция.

" Ние разбираме и споделяме тази нужда да оказваме помощ на Украйна с това, което е по опциите ни. Бях представен към този момент с тези свои думи – до тогава, до момента в който е нужна тази помощ на Украйна “, сподели Тодор Тагарев.

По думите на новия министър на защитата новата помощ, която следва да бъде изпратена, ще се състои от оръжия и муниции, които към този момент са налични в българските хранилища и няма занапред да се купуват.

" Ние приказваме за въоръжение и муниции, които са налични. На доста от които ресурсът е изминал към този момент или са в края на ресурса си, които по този начин или другояче би трябвало да бъдат подменяни “, сподели още Тагарев и добави: " В някои случаи даже за някои системи, които не са изцяло функционални. Те (украинците) и такива са подготвени да вземат. “

Той не посочи размера на подготвяната нова военна помощ само че уточни, че пратката е съизмерима с тази, предоставена незабавно след решението на Народното събрание от декември.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР