България отново е в дъното на класация за доверие в

...
България отново е в дъното на класация за доверие в
Коментари Харесай

58% от българите негативно настроени срещу съдебната ни система


България още веднъж е в дъното на ранглиста за доверие в независимостта на Темида. Според оповестено през днешния ден проучване на Европейски Съюз 58% от жителите на страната ни са дали отрицателна оценка на правосъдната система, 34% са я оценили положително, а 8% нямат мнение по въпроса. В същото време еврокомисарят по правораздаването Вера Юрова отхвърли опцията мониторингът върху правосъдната система да отпадне до края на мандата на комисията Юнкер, който завършва наесен.

Добрата вест е, че има и друга страна в проучването след България. На дъното на класацията е Хърватия – 76% от жителите ѝ са оценили независимостта на правосъдната като извънредно неприятна или доста неприятна. Само 18% от хората са споделили, че считат независимостта на правосъдната система за добра или доста добра.

Освен Хърватия, най-ниско в класацията, над България стои Словакия, където убийството на проверяващ публицист и неговата избраница провокираха всеобщи митинги. Там 60% от жителите са дали отрицателна оценка на правосъдната система, 28% са я оценили положително, а 12% са имали неутрално мнение.

Испания се подрежда след България с 55% от хората, които са дали отрицателна оценка, 37% са дали положителна оценка, а 24% са нямали мнение по въпроса.

Ситуацията в някои страни е „ изключително притеснителна ”, споделя еврокомисарят по правораздаването Вера Юрова по време на конференция, заяви Агенция Франс Прес.

„ Поне 7 от 10 жители, които са оценили своята правосъдна система като неприятна го вършат поради въздействие или напън от политици ”, добави тя.

Еврокомисарят отхвърли опцията мониторингът върху правосъдната система на България да отпадне до края на мандата на настояващата еврокомисия.

„ Личното ми мнение е, че това е неосъществимо при тази комисия. Нямаме доста време пред нас. Тенденцията не е до такава степен удовлетворяваща, с цел да можем ясно да заявим, че можем да спрем механизма за съдействие и инспекция. Специално в България, чувството за самостоятелност на правосъдната система е третото най-ниско в Европейски Съюз съгласно последните изследвания на Евробарометър. Така че хората към момента имат много изразено съмнение към правосъдната система “, сподели Юрова в Брюксел, представена от БНР.

„ Все още има съответни неща, които би трябвало да бъдат направени, съответни базови ограничения, съответни цели да бъдат реализирани. Особено такива, които са свързани с устойчивостта и необратимостта “, добави Юрова. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР