България отново е на чело по фатални произшествия на пътя

...
България отново е на чело по фатални произшествия на пътя
Коментари Харесай

България отново е сред първенците в Европа по загинали в катастрофи

България още веднъж е на чело по съдбовни катастрофи на пътя в Европейския съюз. Страната ни се подрежда на второ място по брой починали в произшествия на един милион души с 87 смъртни случая, демонстрират данните на Евростат. Преди нас е Румъния, която регистрира 96 жертви на един милион население.

Статистическата работа показва, че страната ни е с най-вече жертвите на произшествия с коли – 48 на 1 млн. души население. В северната ни съседка максимален броят на жертвите е измежду пешеходците – 35 на 1 млн. население.

В нашата страна ПТП-та стават всекидневно, а черната статистика е реалност от години. Сред главните аргументи за нейното битие е неналичието на взаимоотношение сред виновните институции, наклонността за прекачване на отговорности, неналичието на регулация и най-много - на систематичен разбор въз основата на справедливи данни.

За първите четири месеца на годината жертвите на произшествия са 107, което е с 32-ма по-малко по отношение на същия интервал на 2019 година, демонстрират данните на Министерство на вътрешните работи. През миналата година у нас са починали общо 628 души, а други близо 8500 са били ранени при регистрирани 6730 тежки пътнотранспортни катастрофи. Заложената цел в Националната тактика за възстановяване на сигурността по пътищата, така наречен Визия нула, е през 2020 година броят на починалите по пътищата да бъде редуциран до 388.

В Европейски Съюз през 2018 година общият брой на жертвите след пътно-транспортни катастрофи е 23 339. От тях на пътя 45% са пътували с леки коли, 21 на 100 са пешеходци, 15% - мотоциклетисти, 8 на 100 колоездачи и 12% са включени в други категории (камиони, микробуси, рейсове и др.)

Ирландия е най-безопасната страна в това отношение с 29 жертви на ПТП на 1 млн. души население, следвана от Дания (30), Швеция (32) и Нидерландия (35).

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР