България отдава ключово значение на развитието на отношенията си с

...
България отдава ключово значение на развитието на отношенията си с
Коментари Харесай

България и Саудитска Арабия ще развиват стратегическо партньорство

България отдава основно значение на развиването на връзките си с Кралство Саудитска Арабия . Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред своя саудитски сътрудник Адел Ал-Джубейр , който беше през днешния ден на посещаване в София.
 
" Между нашите две страни съществува сериозен капацитет за съдействие в разнообразни браншове със стратегическа значимост. Вие сте наш скъп сътрудник както по линия на многостранната дипломация, по този начин и в региона на стопанската система, вложенията, сигурността, битката с тероризма и радикализацията ", изясни Захариева.  
 
На взаимна конференция след срещата си двамата външни министри обрисуваха сферите за развиване на съдействието сред България и Кралството. 
 
 Пресцентър Министерство на външните работи

" Това е първата аудиенция на саудитски външен министър и е прелестна опция да обсъдим по какъв начин да задълбочим нашите двустранни връзки, само че и да работим дружно за оправянето с световните провокации ", сподели Адел Ал-Джубейр.
 
" Имаме доста тематики на диалог, които засегнахме през днешния ден. Тепърва предстоят и други значими визити ", означи вицепремиерът Захариева. Тя добави, че българското държавно управление чака скоро и посещаване на най-високо равнище на престолонаследника принц Мохамед Бин Салман по покана на премиера Борисов.
 
Имаме явен проект за деяние, който напълно скоро ще докара и до съответна реализация на стратегии и планове, които ще бъдат забележими за жителите и на двете страни, акцентира още Екатерина Захариева . " Сферите, които набелязахме през днешния ден за съдействие в стопанската система са строителство на инфраструктура, АйТи бранша и високите технологии, земеделието, енергетиката, обмяна на опит във връзка с роботиката. Не е инцидентно, че роботът София е първият робот с поданство и получи точно саудитско поданство ", сподели първият ни посланик.
 
 Пресцентър Министерство на външните работи

В рамките на срещата си през днешния ден Захариева и Адел Ал-Джубейр разискаха още удобните условия, които България дава за задгранични вложения . Според първия ни посланик в границите на саудитската тактика за развиване " Визия 2030 " , препоръчана от саудитския престолонаследник принц Мохамед Бин Салман, могат да се включат като реализатори разнообразни български компании, които да допринесат за реализацията й.
 
Акцент в диалога на двамата министри бяха и политиката на Европейски Съюз във връзка с Южното съседство, както и сигурността и стабилността в района на Персийския залив. " България държи на обичайно положителните си връзки с всички страни от Съвета за съдействие в Залива и би подкрепила всяко едно градивно изпитание за превъзмогване на показалите се през последните месеци различия сред някои от неговите членове ", посочи Захариева по време на срещата.
 
" Обсъдихме съдействието в битката с тероризма и откриването и изкореняването на аргументите за екстремизма и радикализацията ", сподели българският външен министър по време на конференцията и акцентира, че България и Саудитска Арабия са част от световната коалиция в битката с ИДИЛ.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР