България отбеляза Европейския ден на труда в София с трудова

...
България отбеляза Европейския ден на труда в София с трудова
Коментари Харесай

Стартира нова онлайн платформа за търсене на работа

България означи Европейския ден на труда в София с трудова борса и за първи път - платформа за онлайн търсене на работа. Тя разрешава на работодатели и търсещите работа освен физически на място да се срещнат, само че и в действително време онлайн. Проектът се реализира от Министерството на труда и обществената политика и Агенцията по заетостта с поддръжката на Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ".

Новата платформа е и нова опция за хора, търсещи работа и работодатели от цяла Европа да се записват, свързват и споделят изцяло гратис, без да е належащо наличието им на място.

В Европейския ден на труда, посредством новата онлайн платформа на мрежата за намиране на работа EURES, 300 работодатели, от които 190 от България, оповестиха 2000 работни места на провелата се трудова борса в София. Търсещите работа, които се записаха сполучливо в уеб страницата бяха над 1300.
Зорница Русинова, зам. министър на труда и обществената политика: За нас опцията за тази интернационална платформа, която с изключение на в България се случва и в интернет пространството, е добра тъй като виждаме интерес освен от българи, които могат да стартират работа в тези компании, само че и от други представители на европейските страни. Самата платформа работи кампаниино, с цел да може от ден на ден хора да вземат участие в нея, мрежата EURES е една от устойчивите начинания, в които през последните години България взе участие и виждаме, че тя от ден на ден се актуализира, модернизира се.
По данни на Министерството на труда и обществената политика, страната ни става все по-привлекателно място за работа. Основният фактор за това е поетият от държавното управление ангажимент за годишно повишаване на приходите с по 10%, като в секторите на високите технологии то е с близо 20 на 100. Все повече се търсят висококвалифицирани фрагменти и експерти.
Зорница Русинова, зам. министър на труда и обществената политика: Целта ни е да привличаме работна ръка и да решаваме проблемите на нашите работодатели, и мисля, че тази платформа и опциите, които ни дават мрежите EURES е тъкмо в тази тенденция. Полина Маринова, шеф районна работа по заетостта - София: Ако тук в залата сега има 30 работодателя, които могат да организират изявленията присъствено, с изключение на тях на онлайн платформата имаме към този момент над 140, процесът е доста динамичен, всеки може в границите на събитието да се записва, да разгласи своите работни места от една страна, в случай че е в ролята на шеф и въпреки това, в случай че търси работа да сътвори собствен профил в тази платформа също може да провежда чат или среща с бъдещия си шеф.
От общественото министерство и от Агенцията по заетостта са си сложили за цел да оказват помощ и на българите, които работят и живеят в чужбина, да открият опция да се върнат у нас. Семейство Попови желаят да работят в България. Тя е зъботехник, а брачният партньор й сондьор, 16 години са работили по специалността си в Съединени американски щати.
Тельо Попов: Аз имам отворен път и към Америка, тъй като имам и американско поданство, само че желая да съм тук, или в Европа, с цел да съм по близо до семейството, фамилията си. Христина Попова: Предпочитаме да работим в тази страна, да развиваме стопанската система на тази страна, да си плащаме налозите, не да работим в други страни, тъй като в края на краищата ние сме си българи. Дълбоко в душата си оставаме българи.
Възможност за работа търси и Ивайло, който до края на годината се чака да приключи висшето си обучение.

Ивайло Трендафилов: Досега работех във компания, която се занимава с консултантски услуги. За първи път си диря работа, до момента работех на първата работа откакто приключих гимназия.
На борсата той съумя да се срещне и персонално с работодатели.

Йоанна Кондова, експерт човешки запаси в огромна комерсиална верига: Намирането на чиновници е предизвикателство, сигурна съм,че освен за нас, само че ние влагаме страхотни старания, намираме все нови и нови разновидности, канали, посредством които да набираме претенденти. Антония Драгиева, експерт човешки запаси: Първо е ужасно да бъдем част от форума, тъй като имаме опцията да се срещнем и с други сътрудници и по този начин да се съпоставим къде се намираме, какво търсят другите и какво предлагаме и ние, Чудесно е, тъй като можем да се срещнем с доста квалифицирани и страхотни фрагменти, аз съм очарована от CV-тата, които получавам тъй като българите са ужасно способени хора.
Проведената борса, както и стартирането на онлайн платформата, са част от плана за създаване на " Национална EURES мрежа " по Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ". Инициативите не престават.

Зорница Русинова, зам. министър на труда и обществената политика: Амбицията на Министерството на труда и обществената политика, както и на Агенцията по заетостта е да продължи с сходни начинания, една от сполучливите начинания, които осъществяваме през тази година са множеството кариерни конгреси в европейски страни, там където има централизация на български студенти.
Следващият подобен конгрес ще се организира в Холандия през есента.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР