България остава под наблюдение на Брюксел за корупция на високо

...
България остава под наблюдение на Брюксел за корупция на високо
Коментари Харесай

Изненада: Наблюдението на ЕК над България остава

България остава под наблюдаване на Брюксел за корупция на високо ниво макар констатацията на предходната Еврокомисия на Жан-Клод Юнкер, че е изпълнила уговорките си по Механизма за съдействие и инспекция (МСП). Радостта на държавното управление, че се е отървало от мониторинга, се оказа преждевременна, тъй като през днешния ден новата Еврокомисия на Урсула фон дер Лайен се базира на МСП и разгласи, че продължава наблюдението си над страната заради дефекти на правната й система. Министърът на правораздаването Данаил Кирилов даже обещаваше да подаде оставка, в случай че МСП не бъде анулиран до предходната есен.

В пролетния пакет на така наречен Европейски учебен срок има обособени глави за всяка страна. За България се споделя, че не престават да са налице провокациите в битката с корупцията и към момента няма безапелационни резултати от наказателни преследвания по такива каузи по високите етажи на властта.

" Комисията следи напредъка на България в правосъдната промяна и битката против корупцията в подтекста на Механизма за съдействие и инспекция. Последният отчет по МСП през октомври 2019 година означи, че напредъкът е задоволителен за осъществяване на уговорките, поети  сега на присъединението към Европейски Съюз. България извърши необятна промяна в антикорупционата си правна рамка, само че с цел да завоюва публично доверие, би трябвало да покаже дефинитивни присъди  по каузи за корупция по високите етажи на властта. Освен това има прочут брой предизвикателство, особе в ефикасното наказателно следствие, ребалансирането на натоварването на съдилищата и повишение на успеваемостта на локалните прокуратури Тези въпроси са под наблюдението на Механизма за съдействие и инспекция ", написа в документа. Изводът е, че " Комисията продължава да следи правосъдната промяна и битката сращу корупцията в България ".

В мандата на МСП влизаше и задължението Европейска комисия да следи България и поради проведената престъпност, само че наподобява, че към този момент е решила да я изравни с Румъния, която през цялото време е следена единствено за корупция на високо ниво. Така Европейска комисия на Фон дер Лайен възприема тезата на комисията " Юнкер ", че по проведена престъпност България се е доближила до другите страни в Европейски Съюз и не се нуждае от особено наблюдаване. Но за корупцията на високо ниво мониторингът не може да отпадне.

В отчета за пролетния учебен срок се показва също като тежък минус на страната слабата битка с прането на пари. Един от огромните интернационалните кавги, прочут като " къщата в Барселона ", е обвързван с следствие на испанската прокуратура против премиера Бойко Борисов за пране на пари.

Отделно се показва, че все още не са подхванати ограничения за понижаване на риска по схемата „ поданство против вложения “ (продажба на паспорти) и се прибавя, че тя е породила опасения от опасности, свързани и с изпирането на пари. Заместник-председателят на Европейска комисия Валдис Домбровскис сподели: „ Проблемите са същите, които бяха разпознати през предходните години. Знаете, че имаше серия от кавги с пране на пари в цяла Европа. Виждаме, че напредъкът по отправените рекомендации е неравномерен - някои страни имат значителен напредък, при други той е стеснен “.

В страната са видяни недостатъци, които са присъщи най-вече за страни от Третия свят. Въпреки мощния стопански напредък и рекордно ниско равнище на безработица България постепенно догонва останалите страни-членки и нивата на беднотия и неравноправие в приходите към момента са едни от най-високите, се споделя в отчета. Подчертава се също по този начин, че незадоволителните вложения са спънка за модернизирането на стопанската система. България продължава да бъде измежду страните с огромен % на необслужвани заеми, изключително за нефинансовите предприятия. Достъпът до опазване на здравето е стеснен заради неравномерното систематизиране на оскъдните запаси и слабото покритие на здравното обезпечаване. България продължава да е измежду страните членки с най-многобройни смъртни случаи, които се дължат на замърсяването, се споделя още в документа.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР