България оглавява печалната класация за ранна употреба на наркотични вещества

...
България оглавява печалната класация за ранна употреба на наркотични вещества
Коментари Харесай

България оглавява печалната класация за ранна употреба на дрога: Психотерапевт

България оглавява печалната ранглиста за ранна приложимост на наркотични субстанции едвам на 12-13-14 години. Хората са склонни да опитват. При новите дроги обаче построяването на толеранс се случва доста по-бързо, доста по-бързо се привиква, за разлика от класическите като хероина да вземем за пример.

За това предизвести в изявление за БНР Желяз Турлаков, психотерапевт с дълготраен опит в лекуване на зависимости, преди конференцията " Новите дроги и зависимости - статистика, трендове и решения ", в която ще се включат необятен кръг експерти.

" На пазара има разнообразни деривати, производни на всевъзможни алкалоиди и химикали, които даже и Българска академия на науките не биха могли да кажат тъкмо какво съдържат ", сподели Турлаков и акцентира, че когато приказваме за новия профил на подвластните, става дума за полизависимости – хора, които опитват и използват повече от едно вещество.

При новите субстанции няма лекарствена алтернатива. Единственото, което знаем, че работи, е психотерапията, психо-социалната рехабилитация, добави експертът.

" На всеки ъгъл, в това число на 100 метра от радиото, се продава божествен газ ", даде образец той.

" 20 години сме в тази сфера и виждаме следствията. Навсякъде цигари, алкохол и божествен газ носят извънредно огромни облаги – това е истината. "

Иво Брекалов, Георги Минчев, Желяз Турлаков и Симеон Парлапанов Снимка: Юлияна Корнажева

" Това е зараза от взаимозависимост и става все по-силна всред младите. Критичността на самите родители много понижава ", изрази мнение клиничният психолог Симеон Парлапанов.

" Информация има. Критичността я няма. Родители на детски рожден ден дават на децата си да дишат божествен газ, тъй като не знаят за вредите. Ние приказваме повече от 20 години. Първите случаи на новите дроги, които нашумяха първо в Америка, всичко стартира с инфаркт на 16-годишно момиче. "

" Проблемът не е проблем, до момента в който не влезе в нашия дом. На Запад не е по този начин. Има си някаква линия, политика на страната ", разяснява консултантът Георги Минчев в предаването " Преди всички ".

Желяз Турлаков посочи още, че по данни на Държавния департамент за България 300 000 души (без алкохолните зависимости) използват разнообразни субстанции, а по думите му " това е една сериозна цифра ". Според " зелените книги " на Европейски Съюз страната би трябвало да взе участие дружно с Неправителствени организации във всичко, обвързвано със зависимостите, акцентира той и съобщи, че решението може да пристигна за 24 часа с две наредби, само че няма воля това да се случи.

Има задоволително благоприятни условия за приемане на съответна професионална помощ. Има експерти, има по какъв начин да се помогне, увери Симеон Парлапанов.

България обаче е единствената страна в Европейски Съюз, в която подвластните хора са вън от здравното обезпечаване, а това е срам, акцентираха тримата специалисти. Според тях хиляди хора не могат да си разрешат да лекуват околните си от зависимости.

" Това е най-големият обществен проблем, пред който е изправена България. "

Предстои да се изготвят тъжба и петиция до Европейски Съюз, че у нас няма съответна политика по казуса, оповестиха Турлаков, Парлапанов и Минчев.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР