България очаква ефективни действия от институциите на Европейския съюз за

...
България очаква ефективни действия от институциите на Европейския съюз за
Коментари Харесай

Радев иска действия от ЕС за правата на човека в С. Македония

България чака ефикасни дейности от институциите на Европейския съюз за одобряване на полезностите на демокрацията и зачитането на правата на индивида в Република Северна Македония.

Това съобщи президентът Румен Радев през днешния ден по време на среща на „ Дондуков “ 2 с европейския комисар по съседство и разширение Оливер Вархеи.

В срещата взе участие и министърът на външните работи Светлан Стоев. Румен Радев акцентира, че 120 000 български жители в Република Северна Македония са и жители на Европейския съюз и страната ни разчита на поддръжката на европейските институции за ефикасното ценене на техните права, оповестиха от прессекретариата на президента.

Постигането на прогрес в процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани бе във фокуса на диалога на Румен Радев и Оливер Вархеи.

България е най-заинтересована от това да види своите съседи в Европейския съюз, само че това изисква цялостното осъществяване на Копенхагенските критерии за участие от страна на Република Северна Македония, изключително спазването на човешките права и правилата на добросъседство, които са в сърцевината на европейското съдействие, акцентира българският президент.

Държавният глава уточни също по този начин, че декларациите и обещанията в разговора с Република Северна Македония към този момент не работят и България чака ясни правнообвързващи решения, които да доведат до устойчиви и необратими резултати. Това ще форсира и процеса на европейска интеграция за Република Северна Македония.

Румен Радев напомни, че подписаният през 2017 година Договор за другарство, добросъседство и съдействие с Република Северна Македония не се извършва и югозападната ни съседка към момента не е решила проблемите с езика на омразата и насаждането на превратна визия за България в учебници, музеи и монументи, както и във връзка с правата на жителите на страната, които намерено изявяват българското си съзнание.

Обща бе позицията, че в процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани и решение на противоречивите въпроси най-съществен е директният и открит разговор. Предстои Оливер Вархеи да посети и Република Северна Македония, където ще организира срещи с държавното управление на страната.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР