България няма нужда от въвеждане на две тарифи за тока,

...
България няма нужда от въвеждане на две тарифи за тока,
Коментари Харесай

Явор Куюмджиев: Корнелия Нинова движи щуротиите в енергетиката


„ България няма потребност от въвеждане на две цени за тока, тя може да си разреши да подкрепя всички ”

„ Идеята за двете цени на тока за бита беше стартирана преди 10 дни от вицепремиера Христо Алексиев, който управлява Кризисния енергиен щаб. На негово съвещание беше обяснено, че се създава вид за обществена цена – за българските жители, които са затруднени финансово и на друга, по-висока –за тези, които желаят да си топлят басейните. Идеята звучеше обществено задоволително, само че се нуждаеше от публично разискване. Изненадващо в петък министърът на енергетиката Румен Христов заяви, че въвеждането на двете цени ще стане факт през 2023 година. Една нощ по-късно концепцията отпадна с обяснението, че цените на енергийния пазар вървят към понижаване. Това беше нерешителен опит да се вкара едно от условията на новия правилник на Европейска комисия за диференциране на помощта за жителите и бизнеса в целия Европейски Съюз ”, изясни пред БНР Явор Куюмджиев, който е енергиен специалист.

„ Идеята беше тези, които нямат потребност, да не бъдат подпомагани. Това обаче е безпредметно в българските условия. Страната ни има една от най-развитите енергетики в целия Европейски съюз. Ние сме експортьор на колосални количества електрическа енергия. Голяма част от производството е държавно и можем да си позволим, без да диференцираме, да подкрепяме всички. Българските жители са привилегировани, тъй като към момента не са на свободния пазар, а всички останалите европейци са там. Ние сме към момента на контролирания пазар ”.

„ Не е работа на служебно държавно управление да прави такива внезапни промени ”, счита специалистът. „ То няма моралното право за това, изключително в областта на енергетиката, която е доста сензитивна ”.

„ Двете цени и въвеждането на таван на цените на производителите, освен това по-нисък от този, който предлага Европейска комисия, са в програмата на Корнелия Нинова, изясни специалистът.

„ Тя движи всички тези дивотии и си закачи на ревера замразяването на цените, което докара до други огромни проблеми. Когато се намесиш жестоко, като слон в стъкларски магазин, няколко вази се чупят ”.

Най-късно до 1 януари 2026 година и ние би трябвало да излезем на свободния пазар, разясни Куюмджиев.

„ Има обаче и нещо, което е още по-страшно в Плана за възобновяване и резистентност. Там е записано, че България би трябвало да извърши избрани квоти по Зелената договорка, свързани с понижаване на въглеродния двуокис, което значи затваряне на „ Мариците ”.

„ Зелената договорка ще бъде преразгледана, другояче няма да има задоволително електрическа енергия в Европа, посочи той: „ Всички страни започнаха още веднъж да си отварят Топлоелектрическа централа -овете. Дано да имаме постоянно държавно управление, което да предоговори този парадокс за затваряне на „ Мариците ”. Надявам се в него да влязат хора, които знаят какво вършат ”.

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР