България няма да влезе в еврозоната от 2024 г., прогнозира

...
България няма да влезе в еврозоната от 2024 г., прогнозира
Коментари Харесай

Калфин не очаква през 2024 г. да сменим лева с еврото

България няма да влезе в еврозоната от 2024 година, предвижда някогашният вицепремиер Ивайло Калфин. Датата 1 януари 2024 година е заложена като индикативна в Националния проект за въвеждане на еврото, който бе оповестен за публично разискване на 5 юли. Според Калфин тази дата е измислена от българските институции.

" Добре е да се готвим за присъединяване в еврозоната, само че не да влезем с политически натиск или политическа спогодба. Да бъдем подготвени означава българската стопанска система да се приближи до европейските по приходи и продуктивност ", разяснява някогашният обществен министър. 

Той разкритикува плана на стратегическия документ, защото в него не се приказва какво вършим и какво променяме в стопанската система и политиката на приходите, с цел да се доближим.

„ Ако влизаме в еврото, с цел да забравим за лв. - това не е добра концепция. Ако влизаме, с цел да дадем повече благоприятни условия за стопанската система си - това е нещо, което си заслужава. Т.нар. чакалня за еврозоната ERM II не е място за очакване, а за доста дейна работа ", подсети Ивайло Калфин.

„ Имаме задоволително време, вместо да се вторачваме в периоди, да помислим по какъв начин може стопанската система ни да тръгне нагоре. Като кажем – България е бедна, виждаме какъв брой доста средства могат да се пилеят през бюджета, вместо да отидат където би трябвало. Има доста какво да се направи, с цел да се усъвършенства средата и приходите на българите “, уточни пред националното радио ексвицепремиерът.

Междувременно Европейският парламент прикани Съвета на Европейски Съюз неотложно да предприеме дейности за приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген. Евродепутатите показаха, че трите страни са изпълнили критериите за участие, а България и Румъния чакат позитивно решение повече от десетилетие.

Ивайло Калфин обаче е на мнение, че не би трябвало да имаме свръхочаквания за влизане в Шенген. По думите му  не би трябвало да си превеждаме апела на Европейския парламент като скорошно решение на казуса, който е по-дълбок – да сме сигурна страна не значи единствено добра дипломация, а работещи институции. „ Той е в полза на България, не е да влезем, с цел да си закачим някоя значка в Шенген “, добави Калфин.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР