България няма да изгуби средства по европейските оперативни програми 2014-2020

...
България няма да изгуби средства по европейските оперативни програми 2014-2020
Коментари Харесай

Асен Василев: България няма да изгуби средства по оперативните европрограми 2014

България няма да изгуби средства по европейските оперативни стратегии 2014-2020 година, разгласи министърът на финансите Асен Василев при чуването му в Комисията по европейски въпроси в Народното събрание. Въпреки че стратегиите са изтекли като период, планове по тях могат да се заплащат още три години – т.е. до края на 2023-та. По Плана за възобновяване и резистентност – Василев заяви за съществени забавяния, които могат да бъдат преодолени до септември.

Част от законопроектите, нужни за второто заплащане по Плана за възобновяване, даже не са стартирани от служебния кабинет, заяви Асен Василев: " В общи линии там, където оставихме процеса лятото предходната година, там го намерихме лятото на тази година ".

Тези законопроекти към този момент се изготвят в министерствата и август ще бъде употребен за публично разискване, с цел да могат септември да бъдат в Народното събрание за дефинитивно гласоподаване. Вече Народното събрание работи по друга част от нормативните промени, нужни за второто заплащане по проекта. Част от ограниченията по него са капиталови, където държавното управление също поставя старания за превъзмогване на забавянето, сподели още Василев:

" Има няколко други по-дребни неща, свързани с вложенията, които може и да не могат да бъдат изпълнени. И тогава заплащането ще бъде отчасти, само че отчасти -  приказваме примерно за 95-98% от сумата. Тоест, когато бъдат изпълнени, тези средства ще си ги получим, просто със забавяне ".

За оперативните стратегии с изтичащ период Асен Василев разяснява: " Средствата на 2014 - 2020 година аз не чакам да осъществяваме загуби ".

А на въпрос на народен представител дали тази година страната ни ще бъде чист адресат, или ще заплаща за участието си в Европейския съюз, финансовият министър отговори:

  " Със сигурност чист бенефициент, най-малкото помощите, които получаваме единствено по линия на селското стопанство, съвсем колкото ни е вноската в Евросъюза, а настрана имаме всички тези средства по кохезионната политика и средствата по ПВУ ".
Тази публикация ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР