България няма да бъде пълноправен член на еврозоната, икономиката ни

...
България няма да бъде пълноправен член на еврозоната, икономиката ни
Коментари Харесай

“Възраждане” с данни от анализ на БНБ до депутатите: Влизането в еврозоната е катастрофа за България

България няма да бъде пълновръстен член на еврозоната, стопанската система ни не е подготвена за приемане на еврото и страната ни ще загуби опцията да противодейства на отрицателни въздействия от европейската парична политика. Това оповестиха на изключителна конференция икономическите съветници от “Възраждане ” Деян Николов и Виктор Папазов дружно с депутатите от парламентарната група и водача на партията Костадин Костадинов.

Ако Българска народна банка стане член на Евросистемата, може да понесе загуби от активността на Евросистемата преди Българска народна банка да е била неин член, показаха финансовите специалисти и се позоваха на работен отчет на Българска народна банка, който е изпратен до депутатите.

“Анализът е поразителен. Все още не се знае каква тъкмо е позицията на служебния вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов и неговата част от координационната група. Може би там някой се е опитвал нещо да прави да манипулира и моделира цифрите ”, съобщи Костадин Костадинов. Той още веднъж съобщи, че от “Възраждане ” ще упорстват за осъществяване на народен референдум “за ” и “против ” въвеждане на еврото у нас.

“Влизането в Еврозоната ще е пагубно за България. Да, ние сме поели ангажимент с Договора от Маастрихт, който е причислен към Договора за участие на България в Европейски Съюз, само че на никое място не сме поели ангажимент за датата и можем да попитаме българските жители дали не желаят еврото да се вкара на 1 януари 2100 година, а не от 1 януари 2024 година и това ще бъде напълно законен, отговарящ на българската Конституция и на законите ”, сподели Костадинов.

Докторът по конституционно право Борислав Цеков към този момент съобщи, че подобен референдум е конституционно неприемлив и ще бъде спрян от Конституционния съд.

В закона за директното присъединяване на жителите в държавната власт се споделя, че “референдум по въпроси, уредени в подписани от Република България интернационалните контракти, може да се създава преди тяхната ратификация ”. “Създава се информативен звук, има метод да се организира референдум, ще създадем точна дефиниция на въпроса ”, разгласи Костадинов.

Из Анализ на резултатите от въвеждането на единна европейска валута в Република България (работен вариант)

Опасност от пораждане на стопански шокове

- Изследването на степента на действителна конвергенция на България демонстрира, че към настоящия миг страната като цяло не е изцяло подготвена за участие в ИПС (икономически и паричен съюз). Ниското ниво на приходи в България по отношение на еврозоната, което се дължи основно на по-ниска продуктивност на труда, основава опасности от пораждане на характерни за страната стопански шокове.

- Текущите равнища на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията и на ценовото ниво на България са доста по-ниски по отношение на тези на всички страни все още на присъединението им към ИПС. Това е причина присъединяване в ИПС за България да е съпроводено с по-големи опасности по отношение на другите страни членки.

- Данните за 2021 година демонстрират, че на най-детайлното равнище на продуктовите групи GL показателят (за премерване на вътрешно-отрасловата търговия,,, б. р.) за България възлиза на 0.41, което е най-ниската стойност спрямо останалите новите страни членки. Това дава индикации, че към момента в забележителна степен търговията на България с еврозоната е междусекторна, което основава опасности от пораждане на асиметрични шокове сред двете стопански системи.

- България няма да разполага с опция за дискреционно установяване на ставката на Задължителните минимални запаси (ЗМР) и на лихвения % по свръхрезервите на комерсиалните банки, каквато има сега.

Източник: Труд
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР