България не трябва да се намесва в спора за Венецуела,

...
България не трябва да се намесва в спора за Венецуела,
Коментари Харесай

Президентът обяви, че правителството нямало собствена позиция за Венецуела

България не би трябвало да се намесва в разногласието за Венецуела, само че най-страшното е, че българското държавно управление няма лична позиция по въпроса.
Това сподели президентът Румен Радев, съобщи БГНЕС. По този метод той повтори по-ранната си позиция, която провокира голям брой диспути и в това число обвинявания, че пази проруски ползи.
Нямам какво и с кого да разисквам, акцентира президентът. Той разясни, че е изпратил аргументираната си позиция още предния ден преди изключителното съвещание на Съвета по сигурността към Министерски съвет. „ За следващ път държавното управление се крие зад груповата безнаказаност на органи като Съвета по сигурност, който има пълномощия във вътрешни проблеми, касаещи националната сигурност, а не в решаването на интернационалните въпроси “, съобщи президентът. „ Европа е мощна, тъй като е люлката на демокрацията и свободомислието. По тази причина европейската позиция не е тази, която слага ултиматуми. Не е тази, която поддържат повече страни, а е тази, която почита правото и суверенитета. За това ненамесата е главен принцип “, акцентира Радев.

Според него в тази ситуация с Венецуела намесата рискува да ескалира напрежението, в това число в интернационален проект.
Съветът за сигурността при Министерския съвет на изключително съвещание пък излезе с позиция, че България показва поддръжка за сътрудниците си в Европейския съюз и интернационалната общественост, които признават ръководителя на Националната асамблея на Боливарска република Венецуела Хуан Гуайдо като краткотрайно изпълняващ функционалностите на държавен глава с оглед скорошно осъществяване на демократични избори за спокойно разрешаване на рецесията, попречване на филантропична злополука, въздържане на по-нататъшна ескалация на напрежението и допустимо всеобщо принуждение в страната.
Външно министерство също поддържа Гуайдо и бе първата българска институция, която поддържа пътя към демократично развиване във Венецуела.
" Има цялостна неизясненост във връзка с финансирането на другите два плана за рационализация на армията след финансовото премеждие, в което ни вкараха политиците, във връзка с изтребителя ". Това сподели още Радев, представен от " Фокус ".
„ Виждаме какво стана с другите планове. Някой да приказва към този момент за корабите, за бойната машина за пехотата? Нали трябваше да се движат дружно, в пакет? “, попита президентът. „ Предизвикателствата остават модернизацията и развиването на модерни отбранителни качества. Това са комплицирани процеси, желаят доста тясна съгласуваност сред военната експертиза и политиците. Видяхме какъв е резултатът, когато политиците жестоко и извънредно некадърно се вклиняват в едни ясно регламентирани процеси “, разгласи президентът. „ По време на разбора благодарих на управлението на Министерството на защитата и на командния състав за това, че макар многочислените провокации през годината, имаме триумфи в три значими посоки. Първо във връзка с хората със взетите ограничения тази година за първи път от доста време имаме изкривяване на отрицателната наклонност за увеличение на некомплекта персонален състав. Това би трябвало да продължи като визия и политика на Министерството на защитата, да се награди, тъй че да има изясненост във военнослужещите по отношение на кадровото им развиване и обществени условия “, изясни той.

„ Въпреки компликациите има голям брой извършени, и то сполучливо, учения. Имаме асимилиране на нови типове подготовки “, разяснява Румен Радев. „ Отделиха се значително средства за поддържане на техниката и въоръжението. Това е доста времеемък развой, резултатът ще бъде усетен следващата година най-рано “, разясни президентът. „ На вниманието остава рискът за летателния състав. Тази година отрицателната наклонност за понижаване на нальота не може да бъде преодолян “, обърна внимание президентът. „ Очаквам новият, въпреки и просрочен стратегически обзор на защитата, да даде по-голяма изясненост по отношение на процесите на обмисляне, равнището на упоритост и реализиране на баланс сред провокации, задания, запаси и хора “, уточни Румен Радев. „ Важният акцент и идната година е воденето на модерна бойна подготовка и останалите така наречен дребни като финансови средства, само че големи като значение планове за рационализация, без тях не можем да осигурим подвижност, осигуреност, съгласуемост и работа в единно осведомително пространство на всички детайли на системата на защитата “, сподели още той.
Според президента Румен Радев офицерите нямат самочувствие поради политиците. В коментар пред публицисти той дефинира като „ несполучлива смешка “ думите на премиера, че особено за потребностите на Военновъздушни сили през последните години са купувани единствено транспортни самолети и вертолети, с които генералитетът да избяга при възможна война.
„ Българската армия доста пъти е спасявала българската страна, до момента в който политици не един път са я проваляли “, съобщи президентът. „ И в случай че офицерите през днешния ден нямат самочувствието да възразят на това огорчение, то е тъй като от години са сложени в унизително състояние от политиците, продължи той и напомни - „ даже напълно наскоро, когато генералите стояха прави на Министерски съвет, до момента в който седналите министри гласоподаваха парите им “. Радев изрази вяра „ министър председателят да пази приятни мемоари от стотиците часове на борда на военно-транспортните хеликоптери и самолети на българските Военновъздушни сили “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР