България не може да е транспортен хъб за украински стоки.

...
България не може да е транспортен хъб за украински стоки.
Коментари Харесай

Киев ни отряза, Варна няма да е транспортен хъб за украински стоки

България не може да е транспортен хъб за украински артикули. Това разгласи министърът на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков по време на чуване в Комисията по превоз и туризъм в Европейския парламент, написа Труд бг.

Кубраков беше запитан от българския евродепутат Петър Витанов по какъв начин пристанище Варна може да помогне за възобновяване на веригата на доставки. Кубраков отговори, че към този момент това е невероятно, тъй като черноморският ни порт не е обвързван с железопътна линия.

Това е и повода украинският експорт да се реализира основно през румънското пристанище Констанца. От думите му стана ясно също по този начин, че опцията артикули да се транспортират през България въобще не е дневен ред и Украйна търси транспортни коридори през портовете на прибалтийските страни.

Думите на Кубраков пред евродепутатите са в цялостен контраст на казаното преди седмици от премиера Кирил Петков.

След визитата си в Украйна, той разгласи, че Варна ще стане транспортен хъб, през който ще минава износът на жито.

Оказва се обаче, че властта в Киев работи по напълно други сюжети за възобновяване на доставките, а неналичието на инфраструктура не включва България да има някаква роля в тях.

Освен за затруднените доставки украинския министър приказва пред евродепутатите и за провалите, които са нанесени на страната му към днешна дата.

Войната в Украйна продължава към този момент трети месец, а инфраструктурата на страната е 70% унищожена.

Директните вреди за инфраструктурата към днешна дата се пресмятат на 92 милиарда $. 500 милиарда $ е загубата за цялата стопанска система.

Разрушени са изцяло 7 летища, 1200 моста, 6000 километра пътища. Блокирани са всички пристанища на Черно и Азовско море, както и превозът през река Днепър.

Евродепутатите се сплотиха към мнението, че загубите освен за Украйна, само че и за цяла Европа ще са големи и войната би трябвало да завърши по най-бързия метод, тъй като континентът може да бъде застигнат от невиждана рецесия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР