България не е готова да влезе в еврозоната, отчита доклад

...
България не е готова да влезе в еврозоната, отчита доклад
Коментари Харесай

Доклад на ЕК: България не е готова за влизане в еврозоната

България не е подготвена да влезе в еврозоната, регистрира отчет на Европейската комисия, който се разгласява един път на две години. В документа се показва, че страната ни, както и останалите 6 държави-кандидатки, не са подготвени да одобряват еврото.

Документът показва, че страната ни покрива три стопански критерия - за ценова непоклатимост, обществени финанси и дълготрайни лихви. България обаче не дава отговор на условията за валутно-обменния механизъм и законодателството не е изцяло съвместимо с контракта за действието на Европейския съюз.

Еврокомисарят за еврото и обществения разговор Валдис Домбровскис посочи:

"Три от тези страни - България, Хърватия и Швеция покриват всички номинални критерии за влизане в еврозоната, като изключим този за обменния курс. В този подтекст ние приветстваме напъните на българските управляващи да се причислят към механизма ЕRМ 2, с цел да отговорят на тези критерии ".

За да бъде призната една страна в еврозоната, тя би трябвало да е била в тъй наречените нейна чакалня ЕRМ 2 най-малко 2 години. Механизмът ЕRМ е основан, с цел да подсигурява, че обменните курсове сред еврозоната и останалите европейски валути не прекъсват икономическата непоклатимост в общия пазар, както и да помогне на страните отвън еврозоната да се приготвят за влизането си в нея.

По-рано Ройтерс разгласи, че измежду констатациите в отчета са липса на самостоятелност на централната банка у нас и терзания, че корупционната среда заплашва стабилността на банковия бранш в България.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР