България най-после има ново редовно правителство. На партиите бяха нужни

...
България най-после има ново редовно правителство. На партиите бяха нужни
Коментари Харесай

България има ново правителство: Народното събрание одобри кабинета Петков

България най-сетне има ново постоянно държавно управление. На партиите бяха нужни 7 месеца и 3 следващи парламентарни вота, с цел да сформират работещо парламентарно болшинство, което поддържа избора на новия министър председател и министри.

След към 3 часа жарък парламентарен спор, кабинетът на Кирил Петков беше определен със 134 гласа " за ", 104 гласа " срещу ", без въздържали се на изключително съвещание на Народното събрание.

Самият Петков бе определен за министър председател с 134 гласа " за ", 104 гласа " срещу " и нито един " въздържал се ".

" Днес е значим ден да продължим смяната – на мисленето и в ръководството. Ако желаеме по-добро бъдеще за България, би трябвало да работим дружно. Обещавам да съм министър-председател на всички българи. Ще бъда пръв сред равни, тъй като единствено отборно можем да реализираме всички тези цели. Имаме национални ползи, за които всички сме виновни. Вярвам, че след 4 години България ще бъде напълно друго място ", сподели Кирил Петков от парламентарната естрада, представяйки новото държавно управление и обрисувайки главните му цели.

Новият министър председател и министри поставиха клетва пред Народното събрание и встъпиха в служба.
Кои са хората в новото държавно управление?



В новото държавно управление има 21 министри, като структурата му е разпределена на правилото 10:4:4:3 - 10 места за " Продължаваме промяната ", по 4 за " ИТН " и Българска социалистическа партия и 3 за " Демократична България ". Кабинетът Петков включва петима вицепремиери.

Министър-председател е водачът на " Продължаваме промяната " Кирил Петков. Вицепремиер и министър на финансите, който ще дава отговор и за еврофондовете, е другият водач на групировката – Асен Василев. Вторият вицепремиер по дейно ръководство е Калина Константинова от същата партия.

Третият вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността е водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Четвъртият вицепремиер и министър на районното развиване и благоустройството е Гроздан Караджов, който е представител на " ИТН ".

Последният, пети вицепремиер и министър на околната среда и водите е Борислав Сандов, повдигнат от Демократична България " като представител на " Зелено придвижване ".

Министър на опазването на здравето става ръководителят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова. Министър на енергетиката е представител на " ИТН " – Александър Николов, който е някогашен зам.-министър на енергетиката.



Бойко Рашков резервира поста си на министър на вътрешните работи. Теодора Генчовска става министър на външните работи. Тя е специалист от администрацията на президента Румен Радев и представител на " ИТН ".

Социален министър ще е Георги Гьоков от Българска социалистическа партия. Бившият длъжностен министър председател Стефан Янев става министър на защитата. Министър на правораздаването ще е Надежда Йорданова, излъчена от " Демократична България ". Служебният министър на образованието и науката учен Николай Денков резервира поста си.

Министър на земеделието е Иван Иванов от Българска социалистическа партия. Министър на превоза и известията става Николай Събев, притежател на куриерската компания " Еконт Експрес ".

Министър на нововъведенията и растежа е Даниел Лорер. Министър на електронното ръководство е ИТ специалистът и бизнесмен Божидар Божанов, препоръчан от " Демократична България ".

Министър на туризма е Христо Проданов от Българска социалистическа партия. Министър на културата става младият Атанас Атанасов. Министър на спорта е представител на " ИТН " – Радостин Василев.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР