България настоява за обявяването на точен срок, до който да

...
България настоява за обявяването на точен срок, до който да
Коментари Харесай

Марк Рюте и Румен Радев се засякоха, България настоява за обявяването на точен срок

България упорства за оповестяването на прецизен период, до който да бъдем признати в Шенген. Това стана ясно от изявлението на президента Румен Радев в Брюксел. Пред българските публицисти той се засече с нидерландския министър председател Марк Рюте, който играе съществена роля за оставането ни отвън общото пространство.

България може да влезе в Шенген до октомври, само че в случай че одобри закона за правосъдната промяна и за отговорността на основния прокурор. Последната среща на върха събра водачите с конфликтни комплицирани тематики, само че за България и Румъния това се трансформира в терен за усилване на дипломатическия напън за присъединението им в Шенген.

Нидерландия ще смъкна ветото против участието на България в Шенген, само че това няма да стане в този момент. Пред българските медии в Брюксел Марк Рюте изясни, че смяна в позицията на страната му може да има най-рано през лятото.

“Както споделих преди, ние не споделяме „ не “. Ние споделяме „ не в този момент “. Има две условия. Едното е приемане на закона за битка с корупцията, а другото е механизмът за съдействие и инспекция ”, сподели Рюте.

Въпреки че Еврокомисията спря мониторинговите отчети за България, механизмът не е затворен изцяло. Именно по тази причина Нидерландия упорства на България да бъде направена последна инспекция. Нидерландия упорства и за закон за отговорността на основния прокурор. Според президента Радев, България може да извърши изискванията за участие в Шенген напълно скоро.

“Най-късно октомври.Това е най-късната дата и за тази цел ние ще създадем всичко този период да се извърши. Зависи дали Българският парламент ще одобри два значими закона за отговорност на основния прокурор и антикорупционния закон ”, сподели Радев.

Това може да е изискването, с което Европейската комисия да реши да затвори финално мониторинговия механизъм. Румъния остава в комплект с нас за участието в Шенген, защото разделянето на двете страни е съвсем невероятно.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР