България може да влезе в еврозоната през 2024-та година, но

...
България може да влезе в еврозоната през 2024-та година, но
Коментари Харесай

Асен Василев: България може да влезе в еврозоната през 2024 г., но след промени в над 100 закона

България може да влезе в еврозоната през 2024-та година, само че би трябвало да се одобряват промени в над 100 закона, в това число и в закона за Българска народна банка, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в блиц надзор в отрасловата парламентарна комисия, написа БНР.

Хърватия изкуствено занижи недостига си, което е известно и на Европейската централна банка, съобщи още Асен Василев в коментар на желанието на Хърватия да вкара еврото година преди България.

Ето по какъв начин Василев разяснява оценките на Брюксел за готовността на България:

„ 1-ви януари 2024-та Комисията удостоверява, че е период, който ние можем да реализираме. Основният въпрос е да си променим законодателството, по този начин, че да отговаряме институционално, което е напълно в наши ръце. Вторият въпрос е обвързван с инфлацията и дали ще осъществим инфлационните критерии”.

България извършва три от 4-те критерия за приемане на еврото

„ При нас инфлацията се движи изпреварващо по отношение на другите страни в Европейски Съюз, тъй като силата и храните са с по-голям дял в потребителската кошница, в сравнение с в другите европейски страни. При тези артикули имаше съществено поскъпване”, уточни Василев и добави:

„ Ние виждаме, че при силата инфлацията към този момент е овладяна, а повишаването на храните е съвсем овладяно. Имаме вторични резултати при облеклата, обувките и превоза, само че се надяваме в идващите месеци и там да овладеем инфлацията. Освен това във втората половина на годината ще мерим повишаването от по-висока база ", уточни финансовият министър.

Според него страната не може да понижи резултата от инфлацията, импортирана през горивата. „ Цената на природния газ по съществуващите контракти се подвигна за една година четири пъти. Няма бюджет в света, който да издържи на сходен напън ", акцентира министърът.

Относно цената на електрическата енергия, той означи, че се ползва компенсационна скица.

„ Цената на тока за бизнеса е същата като септември предходната година, а за семействата тя е без смяна от юли 2021 година Ние сме страната с най-ниските акцизни ставки на горивата, не са с повишавани налозите, също така е стеснен и монополният натиск”, сподели още Василев във връзка битката с инфлацията и за поддръжката за хората и за бизнеса.

България няма да подпише нов контракт с " Газпром " за доставки на синьо гориво , сподели още вицепремиерът. Сегашният изтича в края на декември.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР