България може да прекрати зависимостта си от руски газ до

...
България може да прекрати зависимостта си от руски газ до
Коментари Харесай

Сандов каза кога ще прекратим зависимостта си от руски газ

България може да приключи зависимостта си от съветски газ до 2027 година, съобщи министърът на околната среда и водите Борислав Сандов в Брюксел, където взе участие в съвещание на Съвета на Европейски Съюз по околна среда.

Според него опция на съветския петрол може да бъдат открита доста по-рано:

" Там можем доста бързо да променим, тъй като " Лукойл " се оказа швейцарска компания. Имамe интензивни диалози с тях и те са подготвени да трансформират доста бързо доставките и да минем напълно на външни доставки ".

По неговите думи предизвикването е по-голямо при снабдяването с природен газ, изключително поради " незаконното " закъснение в градежа на връзката с гръцката газопреносна мрежа. Сандов уточни, че когато тази връзка бъде подготвена, зависимостта на нашата страна от съветския импорт ще спадне на половина.

Колкото до съветското нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй ", Сандов уточни, че България разполага с такова за още година и половина, след което, съгласно него, са вероятни доставки от американската компания " Уестингхаус ".

Държавата ще се опита да пренасочи близо 50 милиона лв., неизразходвани по оперативната стратегия " Околна среда ", към възстановяване на системите за реакция при бедствия и повреди, уточни още министър Сандов, съобщи БНР.

В отговор на въпрос Борислав Сандов съобщи, че има заплаха от украинските нуклеарни централи за България и това не би трябвало да се крие. Все още няма сериозна радиация от нещо, случило се в Украйна. Опасността идва от уязвимостта на тези централи по отношение на набези и снаряди, които попадат наоколо до тях. От друга страна, належащо е да се поддържат охладени реакторите, които действат, с цел да не се стигне до прегряване.

Той обаче изрази вяра, че Русия няма да нападна нуклеарните централи в Украйна:

" Вярвам, че самите съветски военни дейности няма да отидат до самоубийственият резултат, тъй като те въпреки всичко са на границата с Русия, доста покрай Русия. Това в действителност би засегнало и тях, само че изрично това е риск за цяла Европа, за целия свят и имам вяра, че няма да се стигне до такава степен ".

Според него войната в Украйна, провокирана от съветската експанзия, освен не омаловажава въпросите за опазването на природата и за енергийния преход, а основава повече условия за ускорение на процеса, изключително при възобновимата сила - път към енергийна сигурност и самостоятелност. България има необикновен интерес в това отношение, тъй като сме доста подвластни от вноса на енергийни запаси от Русия, а в същото време имаме положителни предпоставки за бързо нахлуване на нови енергийни източници, разясни той. Има доста вложения, които " чакат на вратата ", става дума за 16 000 мегавата, съобщи Сандов. По неговите думи е допустимо по проекта за икономическо възобновяване да се построи цех за предпазване на сила в региона на комплекса " Марица-изток ".

Вицепремиерът означи опцията за по-широка приложимост на слънчеви панели. Той уточни, че по проекта за резистентност ще се финансира освен санирането на здания, само че и произвеждане на сила в постройките от възобновими източници.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР