България може да печели по 200 милиона лева годишно от

...
България може да печели по 200 милиона лева годишно от
Коментари Харесай

Колко би могла да спечели България от Турски поток

България може да печели по 200 милиона лв. годишно от " Турски поток ", в случай че газопроводът минава през страната. Това разяснява специалистът Галина Александрова, която е от екипа на профилирания уебсайт 3Е News. По нейните думи от прекосяването на тръбопровода страната ще може да извлече изгоди.

" Аз съм за това да минава газопровод през България с директни параметри, с цел да се придвижва газ от Близкия изток, Средиземно море, Егейско море, Русия. Все още няма задоволително информация за този план ", съобщи Александрова в изявление за BloombergTV България.

" Параметрите на " Южен поток " биха били по-добри и като директни благоприятни условия, и като директен достъп до съветски снабдител. " Турски поток " също има своите преимущества. Ако втората тръба е единствено директна, минава през Турция, количествата газ се придвижват през България - тогава би бил положителният вид ", изяснява тя.

Галина Александрова показва, че от " пазарния тест " ще стане ясно какъв брой тъкмо стопански преференциален би бил планът. По нейните думи съгласно изчисленията на министъра на енергетиката Теменужка Петкова от директна такса България може да чака към 200 милиона лв. годишно.

" В момента приходите за " Булгартрансгаз " са към 100 милиона лв. годишно ", акцентира тя.

" Спирането на " Южен поток " беше неточност от гледна точна на инфраструктурата на възможни изгоди за България и поради това, че щяхме да запазим позицията си за център на превозването на газ ", счита специалистът.

" При схемата на структуриране на договорката нямаше неточност. Тази конструкция не беше добър вид ", показва още Александрова.

Припомняме, че през ноември съветското издание " Комерсант " излезе с обява, в която се твърди, че газопроводът " Турски поток " ще премине през България, Сърбия, Унгария и Словакия.

Според информацията оттогава доставките до нашата страна, както и до прилежаща Сърбия, ще стартират от 2020 година. До Унгария те ще стигнат през идната година, а по-късно и до Словакия.

По този маршрут трябваше да минава е спреният план за " Южен поток ".

Според изчисленията вносният потенциал, който ще минава през България, да бъде 15,8 милиарда кубични метра годишно, като този размер ще се подържа в идващите две десетилетия, считано от 2020 година. Износният ще бъде 4 милиарда кубични метра, а до януари 2021 година ще се усили до 11 милиарда кубични метра. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР