България може да използва еврото като национална валута най-рано през

...
България може да използва еврото като национална валута най-рано през
Коментари Харесай

Fitch: Решението за ERM II за България се очаква към края на 2019 г.

България може да употребява еврото като национална валута най-рано през януари 2023 година, излиза наяве от специфичен отчет " Приемане на еврото в страните от ЦИЕ: Следващата вълна " на интернационалната рейтингова организация Fitch. Това е при изискване, че страната извърши уговорките, които пое предходната година за участие във валутнокурсовия механизъм ERM II (т.нар. чакалня на еврозоната), както и конвергентните критерии за инфлация, дълг, бюджетен недостиг и постоянни лихви, които са формалната преграда за приемане на еврото.

Освен България, отчетът разяснява и пътя на Хърватия, която стартира процеса по кандидатстване за участие в ERM II през юли тази година и организацията залага, че страната ще получи отговор през третото тримесечие на 2020 година Fitch смята, че Хърватия може да одобри еврото най-рано през януари 2024 година

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Формалните стъпки

Според Fitch решението дали България ще се причисли към чакалнята на еврозоната се чака към края на 2019 година Агенцията по-късно включва минималния интервал на престой в ERM II от две години, до най-малко края на 2021 година " Това е минималният интервал, който една страна ще има, с цел да извърши всички критерии за конвергентност ", показват от Fitch. " След като те са регистрирани като изпълнени и Европейският съвет се съгласи за присъединение към еврото се фиксира курсът ", продължава организацията, като тук към този момент приказваме за началото на 2022 година България е към този момент над 20 години с закрепен курс на лв., тъй че в нашия случай тази стъпка ще е официална. След това в границите на няколко месеца след решението страната възнамерява стъпките, които ще предприеме, с цел да показа еврото като национална валута. Обикновено оповестяването на крайното решение за приемане на европейската валута е през юни или юли, а самото въвеждане на еврото – от януари на идната година, като тук визираният период е 2023 година

Оценката на Fitch

Според рейтинговата организация стабилната икономическа среда в България и Хърватия е в плюс на двете страни и би трябвало да им обезпечи най-малък престой в чакалнята на еврозоната.

Агенцията е посочвала и в предишни отчети, че би повишила рейтинга на България, в случай че страната получи " да " за валутнокурсовия механизъм ERM II. Причината – Fitch регистрира, че плюсовете от участие в еврозоната са повече от минусите (сред които загубата на опция за осъществяване на парична политика посредством смяна на цената на националната валута, каквато България и сега няма при закрепения курс на лв. към еврото).

Румъния също изрази интерес към еврото, само че все още не е подхванала съответни стъпки в тази посока. В допълнение от Fitch означават, че настоящата макроикономическа конюнктура в северната съседка на България би " усложнила изпълняването на конвергентните критерии ", като тук евентуално става дума за таваните на бюджетен недостиг и инфлация. Държави като Унгария, Полша и Чехия пък са прекомерно скептично настроени към плюсовете от участието в еврозоната и все още няма сигнали, че ще последват пътя на България и Хърватия, се показва в отчета на Fitch.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР