България може да има водеща роля в популяризирането на туризма

...
България може да има водеща роля в популяризирането на туризма
Коментари Харесай

Ангелкова: България може да има водеща роля в популяризирането на туризма в Черноморския регион

България може да има водеща роля в популяризирането на туризма в Черноморския район. Имаме концепция акцентът да е подложен върху винения и гурме туризъм, които за Министерството на туризма са измежду предпочитаните за развиване артикули. Предстои тематиката да бъде дискутирана на среща на работна група „ Сътрудничество в туризма “ на Организацията за черноморско икономическо съдействие (ОЧИС), която сега се ръководи от България. Това сподели министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с Майкъл Христидес, ръководител на ОЧИС.

Тя уточни още, че по този метод ще се ускори фокусът върху развиването на бранша в района. А за нас от огромно значение е взаимната помощ в туризма с държавите-членки на ОЧИС, разяснява още Ангелкова.

Министърът благодари на господин Христидес за присъединяване му в срещата на високо ниво на министрите на туризма на страните членки на Европейски Съюз „ Туризъм и стопански напредък “, събитие от най-високия клас „ А “ в календара на Българското председателство на съвета на Европейски Съюз.

Тази година обръщаме особено внимание на самодейността „ ЕС-Китай-2018 година, отдадена на туризма “, изясни министър Ангелкова. И посочи, че по тази причина тази тематика е главен фокус на съвета на министрите на следващия ден. България има извънредно ползотворно сътрудническо с Китай и интензивно взе участие с разнообразни планове по известния маршрут „ Път на коприната “, осведоми още министърът.

Двамата дискутираха и напредъка в организацията на среща на министрите с сектор туризъм на страните-членки на ОЧИС. Събитието също е част от програмата на председателството ни на съвета на Европейски Съюз и е от най-висока категория. Планира се то да бъде извършено през юни във Варна. Там Министерство на туризма ще показа осъщественото в интервала на съгласуваност на работната група по туризъм към ОЧИС, който стартира през юли 2016 година и приключва в края на юни тази година.

Председателят на ОЧИС предложи Министерство на туризма да обмисли опцията за поемането на втори мандат като координатор на работна група „ Сътрудничество в туризма “ за още един двугодишен мандат. Христидес съобщи още, че прави оценка високо положителната работа на ведомството както при управлението на групата, по този начин и за напредъка на туризма в България и Черноморския район. Той сложи акцент върху круизния туризъм в региона на Черно море, като разясни, че би трябвало да се подхващат дейности за развиването му.

Ангелкова предложения Майкъл Христидес за присъединяване във втория Международен конгрес на международните цивилизации и античните направления. Той се провежда взаимно от Министерството на туризма и Световната организация по туризъм и ще се организира в София през ноември. Основен акцент на събитието ще е връзката сред стопанската система и туризма.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР