България лъже Евростат за статистиката, свързани с жертвите на пътя, обяви

...
България лъже Евростат за статистиката, свързани с жертвите на пътя, обяви
Коментари Харесай

България е подвела Евростат с данни за жертвите на пътя

България лъже Евростат за статистиката, свързани с жертвите на пътя, обяви в прав текст по Би Ти Ви Богдан Милчев от Института за пътна сигурност. Той е и някогашен началник на столичната полиция. Милчев даде и пример - според данните на Евростат в България няма починали мотористи. В статистиката на Министерство на вътрешните работи обаче те са шестима. Според него това слага под подозрение и всички останали данни.

Това е следващото доказателство, че в България пътната статистика е съмнителна. Бившият началник на КАТ Алекси Стратиев непосредствено назова статистиката на Министерство на вътрешните работи за нарушаванията по пътя стъкмистика. " Смешните числа, които са показали, демонстрират, че те си ги измислят. Не може в Търговище с един акт да откриват седем нарушавания, а в София за 1000 нарушавания да има 2000 наказателни документа. Това е парадокс ", разяснява той. Стратиев се усъмни и във впечатляващото разминаване между откритите нарушавания в Благоевград (930) и Кюстендил (99). Двата района са прилежащи и сравними като територия, само че в единия има 10 пъти повече открити нарушавания. 

Малко по-късно бе разкрито и драстично, съвсем двойно, разминаване на данните на Министерство на вътрешните работи и на Министерството на здравеопазването за броя на потърпевшите хора при пътнотранспортни катастрофи. Пътната полиция оповестява, че ранените при произшествия са сред 8 и 9 хиляди души годишно, а лечебните заведения регистрират пред здравната каса, че лекуват 15-16 хиляди пациенти, ранени на пътя. " Излиза, че или лечебните заведения подават подправена статистика, с цел да им заплати здравната каса за 7-8 хиляди несъществуващи пациенти, или всяка година към 3-4 хиляди тежки произшествия се укриват от водачите за да избегнат тежките наказания на КАТ ", разяснява тогава шефът на сдружението " Обществен съвет за пътна сигурност " Димитър Ганев. 

Богдан Милчев счита, че България има тежък проблем с сигурността на придвижването. Той даде образец със София, където през август 2019 година има с 30% повече жертви на пътя от 2017 г.  " Имаме с 15 души повече починали и от предходната година. И това на фона, че в столицата има най-вече вложения в инфраструктурата, има максимален надзор на Пътна полиция, има най-бавно придвижване, тъй като има най-вече тапи. И все пак жертвите са повече ", коментира той.

Преди дни стана известно, че съгласно данните на Евростат България е преди всичко по брой починали на пътя. " По-неприятното е, че ние не виждаме излаз от това последно място... Всяка година се опитваме с едни и същи дейности да създадем смяна. Това не може да стане ", разяснява данните Милчев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР