България купи за първи път различна газ от Газпром. В

...
България купи за първи път различна газ от Газпром. В
Коментари Харесай

За първи път имаме 20% по-евтин природен газ

" България купи за първи път друга газ от „ Газпром ”. В последна сметка пристигна 20 % по-евтин природен газ. В момента той се търгува по 12 $, а ние го получаваме по 19. В момента Булгаргаз е монополист. С новите промени в закона можем да доставяме газ отвред ". Това съобщи в предаването  „ Офанзива " с Любо Огнянов по Канал 3 ръководителят на енергийната комисия в Народното събрание Валентин Николов от ГЕРБ. Той заяви, че единствено топлофикациите и електроразпределителните връзки ще вземат контролирани цени.

Открихме към този момент 11-километровата връзка, която свързва турската с българската. Имаме искане за нова точка на достъп. Газът да влиза към този момент откъм Турция. През януари Гърция и Македония ще бъдат задоволени от тази точка на достъп, изясни Николов.

Във връзка с резултатите от визитата на Бойко Борисов в Съединени американски щати по тематиката енергетика Валентин Николов съобщи, че Съединени американски щати имат интерес от диверсификация на доставките на газ. Втечнен газ може да идва от всякъде, до 20 % България транс газ ще взе участие в този терминал. Посещението на Борисов засегна и нуклеарното гориво. Също и Балкански поток и АЕЦ Белене. И двете са чувствителни за Съединени американски щати. Южен поток не беше български, а Балкански поток е български ", разяснява Николов.

 

" НЕК разполага с част от оборудването за нуклеарния остров. Имаме и план, който е пред лицензи. Приключил е срокът и сега чакаме госпожа Теменужка Петкова да ни предложи листа ”, разяснява шефът на енергийната комисия в Народно събрание. Той посочи, че интерес имат водещи компании в енергетиката: " Фраматом ", " Дженеръл електрик ", " Росатом ", корейска нуклеарна компания и водещата китайска. Едни от най-големите компании са заинтерсовани от този план. Проектът би трябвало да бъде изменен. Ядрени специалисти от Америка би трябвало да дойдат, в случай че желаеме АЕЦ " Белене " да работи ", сподели още той.

" Уестингхаус създават касети с нуклеарно гориво в Швеция. Опитът им с съветски централи беше несполучлив, касетите се огънаха пред огромната им мощ. В Украйна нямаме данни за неприятни резултати. Няма да бъде позволено нелицензирано нуклеарно гориво. АЕЦ Козлодуй работи с по-обогатено съветско гориво. Това разрешава да вдигнем мощността с 8 %. ”, сподели депутатът от ГЕРБ.  Той призна, че оставката на Бисер Петков го е изненадала. Може би министър председателят желае по-действена работа ", заключи Валентин Николов като не се нае да предвижда коя от двете заместнички на Петков – Зорница Русинова или Деница Сачева, ще  наследи на поста или министър-председателят ще се спре на трети специалист.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР