България, която е един от най-новите и най-бедни членове на

...
България, която е един от най-новите и най-бедни членове на
Коментари Харесай

Кой, кой е в българското председателство на ЕС, според Политико

България, която е един от най-новите и най-бедни членове на Европейски Съюз, е изправена пред огромни провокации, защото стартира първото си шестмесечно председателство на Съвета на Европейски Съюз, разяснява Раян Хийт от " Политико ".

Изданието изяснява, че мотото на българското председателство е " Обединени ние сме мощни ", само че ще би трябвало да се оправи с диалозите за Брекзит и идващия дълготраен бюджет на Европейски Съюз, до момента в който се бори и с проблеми на локална почва, където ограниченията против корупцията са подложени на рецензии от всички страни. Доверието в политиците е ниско и за пръв път в посткомунистическата история на страната популистка партия ( " Обединени патриоти " ) е в държавното управление.

Българското държавно управление декларира, че четирите му целта за председателството, са фокус върху бъдещето на Европа; възстановяване на връзките със Западните Балкани ( " Искаме да бъдем балканско председателство, тъй като по този начин добре познаваме региона ", декларира министърът по европейските въпроси Лиляна Павлова); цифровия обединен пазар; сигурността и стабилността, вариращи от политиките за бежанците до координацията на защитата.

" Ето и кого да гледате " по време на българското председателство, изяснява " Политико ": Бойко Борисов, министър председател

Борисов може да се похвали с най-интересната автобиография на срещата на върха на Европейски Съюз. Бивш телохранител и карате занаятчия, два пъти Борисов е бил министър-председател и е " Брекзит гълъбът " измежду редиците на европейските водачи, който разгласи, че Европа не може да си разреши тежкия Брекзит. В първия си мандат като министър председател Борисов разгласи, че се надява, България да се причисли към Шенгенската зона през 2011 година, само че това към момента не е станало. Борисов нормално организира диалози на британски посредством преводач и постоянно може да го видите да играе със смарт телефона си на срещи.

Мария Габриел, европейски комисар

Никой българин в Брюксел не е постигнал повече през 2017 година, колкото Габриел. Избрана видимо отникъде (тя бе евродепутатка, само че нис), с цел да замести Кристалина Георгиева, която напусна Европейската комисия поради Световната банка. Гейбриъл освен завоюва ролята на комисар, само че и статутът ѝ като фаворитка на Европейската национална партия я отбрани от етично и политическо внимание (въпреки че някои прегледи на представянето ѝ по време на работа не са добри).

Този шанс съвсем несъмнено ще завърши през 2018 година Габриел ще бъде заставен да потвърди политическата си воля и да поеме неписаната роля на българското представително и чисто лице в Брюксел и да отбрани марката на ЕНП. Като някогашен вицепрезидент на партията в Европейския парламент и брачна половинка на Франсоа Гейбриъл, визшесточщ в ЕНП, Гейбриъл е в добра позиция " да държи под капака " проблемите, зараждащи в София.

Ева Майдел, член на Европейския парламент

Избрана за член на Европейския парламент преди да навърши 30 години, Майдел (преди Ева Паунова) е лицето за интеграцията на България в Европейски Съюз и се счита за изгряваща звезда и най-сигурната карта на България в Брюксел. Уважавана е в кръговете на Европейски Съюз, а и неотдавна е определена за президент на European Movement International (федералистко лобистко асоциация). Тя би трябвало да съставлява нова вълна от космополитни българи, освободени от комунистическото минало на страната.

Димитър Цанчев, непрекъснат представител в Европейски Съюз

Бивш детски артист (баща му Цанчо Цанчев е бил кино режисьор) и публицист, Цанчев е от едно от най-проспериращите фамилии в България. Той е някогашен шеф на отдела на НАТО в Министерство на външните работи на България и е работил в Световната организация за интелектуална благосъстоятелност, която играе роля в противоречиви диспути за авторското право.

Лиляна Павлова, министър за българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година

Павлова е и министър, отговарящ за координирането на българското председателство, и носи въодушевено обръщение, обвързвано с Европейски Съюз, където и да отиде. Тя разяснява пред " Политико " в края на 2017 година, че нейните думи са единение и компромис. " Ние в действителност се стремим към компромис, когато е належащо. Искаме общи решения, без значение дали граничен надзор или защитителен съюз и използването на PESCO (новата договорка на Европейски Съюз за съдействие в региона на отбраната) ", изяснява тогава Павлова.

Мина Андреева, зам.-говорител на Европейската комисия

Андреева е с двойно гражднаство, българско и немско. Тя е заместник-говорител на Жан-Клод Юнкер и " правилен асистент на могъщия шеф на щаба на Юнкер ", Мартин Селмайер. Андреева би трябвало да служи като мост сред еврократите, национални публични лица и национални медии, като оказва помощ да се подсигурява, че страната няма да бъде прекомерно затруднена от дилемите на председателството.

Валери Симеонов, заместител министър-председател

Симеонов е противоречива фигура и член на обединението " Обединени патриоти ", които получиха третото място в предварителните парламентарни избори през март предходната година и хвали държавното управление на Борисов.

През октомври 2017 година Симеонов е приет за отговорен за подбудителство на ненавист към ромската общественост, като ги назовава " арогантни, свирепи антропоиди " и ромските дами имат " инстинктите на улични кучки ". Ако някой може да изложи българското държавно управление по време на неговото председателство, то това е Симеонов.

Румен Радев, президент

Бивш пълководец на Военновъздушни сили и боен водач, Радев е подсилен от опозиционната Българска социалистическа партия (БСП) и е де факто претендент за Русия на президентските избори през 2016 година България има дълга история на разпространение на съветските ползи, а изборът на Радев наподобяват като знак за завръщане към тази традиция след прозападното председателство на Росен Плевнелиев.

Но откогато е определен, Радев демонстрира изненадваща степен на самостоятелност и през първата седмица на януари наложи несъгласие върху проектозакон за битка с корупцията, за който счита, че не извършва заложените му цели.

Сергей Станишев, водач на Партията на европейските социалисти

Политическите партии имат избор по време на председателство на Европейски Съюз: да се съберат в отбрана на националната горделивост и ползи или да се раздират между тях, като употребяват платформата на Европейски Съюз за вътрешно-политически дивиденти.

С отсъствието на централно-левите в държавното управление на България и с тяхното неявяване в огромна част от Европа, степента на благотворителност на Станишев към неговите политически противници ще помогне да се дефинира по какъв начин се дефинират българското председателство, бъдещите вероятности за еврозоната и Шенгенската зона на страната, като наближи времето за предаване на щафетата на Австрия. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР