България, която е член на ЕС, постоянно е в ролята

...
България, която е член на ЕС, постоянно е в ролята
Коментари Харесай

Нейнски: ЕС вижда България като част от проблема, а не като част от решението

„ България, която е член на Европейски Съюз, непрекъснато е в ролята на молител. Ние вървим да ги молим и да ги убеждаваме, че сме свършили своята работа. Проблемът е, че Европейски Съюз вижда България като част от казуса, а не като част от решението ”.

Това разяснява в предаването „ Здравей, България ” някогашният външен министър Надежда Нейнски.

Тя сподели, че деликатно е слушала причините на австрийската страна, която счита, че още не може да допусне България в Шенген.

„ Те споделят: „ Има проблеми с Шенген, има проблеми с мигрантите, редица страни вкарват граничен надзор, не можем преди Шенген да е решил своите проблеми, да приемем нови членове ”. Звучат разумно. Моята теза е, че те не виждат България като страна, която може да помогне за решението на тези проблеми, страна, която може да взе участие в дебата по промяната на Шенген, а я виждат като страна, която е част от тези проблеми ”, изясни Нейнски.

По думите й всичко това е проблем с доверието. „ Водила съм сходни договаряния и знам, че в последна сметка всичко опира до доверие ”, сподели Нейнски.

„ Няма по какъв начин в България непрекъснато ръководещата групировка - или сглобка, или коалиция - непрекъснато да твърди, че си нямат доверие. Те непрестанно споделят, че са в „ брак по насила ”. В Румъния също има ротационно държавно управление. Тоест и двете страни основават чувството, че това са някакви краткотрайни структури, които са с неразбираема орис. В такава обстановка това се употребява като мотив в европейската общественост. Винаги са казвали, че не желаят нови проблеми в Шенген ”, изясни Нейски.

Според нея би трябвало да се приказва с европейските политически фамилии. „ Всяка една от партиите би трябвало да употребява своето въздействие, всички лостове, тъй като европейските фамилии имат метод да повлияят в разнообразни направления ”, сподели Нейски. „ Правителството би трябвало да структурира един проект и да въоръжи с причини всички, в това число и опозицията, които са членове на другите фамилии, тъй като участието на България в Шенген ще бъде от изгода за всички. Това е национална цел, това не е политическа цел ”, разяснява някогашният външен министър.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР