България като член на ЕС постига ръст на жените на

...
България като член на ЕС постига ръст на жените на
Коментари Харесай

Гергана Иванова: България изпреварва Германия като среда за жените на ръководни позиции

България като член на Европейски Съюз реализира растеж на дамите на управителни позиции, само че още сме надалеч от концепцията, че равноправието сред половете в бизнеса е реализирано. Има европейска самодейност, която да помогне на повече дами да заемат постове в борда на шефовете на разнообразни компании. Като част от нея Съвета на дамите в бизнеса в България провежда Глобален конгрес на дамите водачи, който ще се организира на 2 ноември. Гост по тематиката в " Денят на Фокус " по Радио " Фокус " е Гергана Иванова от Съвета на дамите в бизнеса.

Квотните правила не са наложително изискване, с цел да се реализира равнопоставеност сред половете на управителни позиции - значимо е да се основат условия, благоприятни условия и еднообразно възнаграждение, показа още Иванова. " Понякога обаче квотите подкрепят процеса. Едва 10% от фирмите в България са ръководени от дами в своите бордове ", регистрира Иванова.

" Има доста развити европейски страни, където е реализирано тъждество сред мъжа и дамата в фамилията, само че във връзка с дамите на управителни постове те към момента са обратно в класациите. Пример за това е Германия - България я изпреварва. Социализмът е фактор, който е ускорил равнопоставеността на дамата и мъжа на работното място.Ние изоставаме, що се касае до равнопоставеността на битово равнище. Това е по този начин в по-малките обитаеми места, където на дамата рано се поставят спирачки - обществото пробва да й диктува къде е нейното място ", разясни още Гергана Иванова.

Образованието е ключ към реализиране на равнопоставеност и овластяване на дамата, безапелационни са от Съвета на дамите в бизнеса. " Знанията дават убеденост за напредък. Целим министрите да чуят какво имат да им кажат съумелите дами, какво прави бизнесът, с цел да обезпечи по-голяма равнопоставеност сред мъж и жена на работното място. На форума ще засегнем и сполучливите бизнес практики, които обезпечават повече равнопоставеност. Живеем в сложен свят и си споделяме, че в случай че дамите имат повече власт да вземат решение огромните публични проблеми, насилието ще намалее ", сподели Гергана Иванова. Според нея, домашното принуждение е доста сериозна тематика и преодоляването на този проблем минава през образованието на дамите и повдигането на тяхното самочувствие. Личният образец на дами, съумели да се оправят с провокациите, сложени им от публичните стандарти, са окриляващи за младежите, заключи Иванова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР