България изпраща днес. В същия момент обаче от същия вид

...
България изпраща днес. В същия момент обаче от същия вид
Коментари Харесай

Изхвърляме 20 000 ваксини Астра Зенека с изтичащ срок на годност

България изпраща през днешния ден. В същия миг обаче от същия тип ваксини страната ще изхвърли по специфична процедура на които са с изтичащ период на валидност до края на юли. Това изясни изпълнителният шеф на Агенцията по медикаментите Богдан Кирилов.

" Днес се осъществя първото подаяние след многоседмични старания, с удостоверение и единодушие от страна на производителя, в съгласие с Европейска комисия. 5-6 седмици продължиха дейностите, с цел да може да се извърши дарението. Така след решение на Министерски съвет България подарява 172 500 дози от " Астра Зенека " на Бутан ", изясни Кирилов.

Дарението към Бутан е, с цел да не се стига до обстановка да има ваксини с изтичащ период на валидност, който е 6-7 месеца. Дарените ваксини са със период на валидност август и септември. Бутан е имал диалози с Европейска комисия, освен България взе участие в дарението за страната - те са основали организация по този начин, че оптимално бързо да одобряват дозите.

В момента в целия Европейски Съюз се стига до стадий, в който страните ще могат по-активно и да подаряват на трети страни, доставките се ускорени и се доближава до равнище на доставки, което да дава опция да има по-големи количества като подаяние.
 През август изтича срокът на валидност на партида ваксини
През август изтича срокът на валидност на партида ваксини

Красимир Гигов: Неваксинираните са причина за по-бързото мутиране на вируса

Голяма част от европейските страни имат над 50% покритие с имунизация на популацията . Това дава опция да се започва по-активно с даренията. В България има невисок % на имунизация, като над 4.8 милиона са доставените ваксини в страната, а над 1.9 млн. са приложени .

Следващата седмица предстоят диалози да се подаряват ваксини към Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово, Молдова, разясни още Кирилов.

По думите му процедурата е тежка, Европейска комисия към този момент е открила мостри на контракти, които би трябвало да се случват, с цел да има по-бързо реакция от страна на производителите и да не се стига до ваксини с изтичащ период.
 50 000 ваксини „ Астра Зенека “ са с изтичащ период на валидност юли месец
50 000 ваксини „ Астра Зенека “ са с изтичащ период на валидност юли месец

Затова и се водят договаряния за подаяние

При нас е годен и фактор за ваксини с изтичащ период - занижен интерес от страна на популацията и ускорените доставки от Европейска комисия и фирмите производители, има налични количества, а хората не желаят да бъдат употребявани, разясни шефът на Агенцията по медикаментите.

Въпросът с размяната на ваксини е подложен преди два месеца пред Европейска комисия, създава се процедура, с цел да може по-лесно сред страните членки да могат да бъдат прехвърляни дози. Всичко зависи от степента на покритие и потребностите да бъдат оптимални наличните в Европейски Съюз количества. В момента в Европейски Съюз има четири позволени за приложимост ваксини , след седмица ще станат ясни вести към останалите три ваксини, за които Европейската организация прави оценка.

В Европейски Съюз се навлиза във фаза, в която огромна част от страните са постигнали високо равнище на имунизиране, това ще е нещо обикновено в идващите седмици, ще има страни, които ще подаряват огромни количества.

В умозаключение Богдан Кирилов добави, че непрекъснато се прави разбор сред Министерство на здравеопазването, РЗИ и имунизационните пунктове, тъй че да се направи оценка какво да е дарено и препродадено в идващите месеци, с цел да не се стига до заличаване на огромно количество ваксини.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР