България изостана с темпа на повишение на заплатите в сравнение

...
България изостана с темпа на повишение на заплатите в сравнение
Коментари Харесай

Ето колко плащат за час работа у нас и какви са надниците в останалите държави?

България изостана с темпа на покачване на заплатите спрямо други европейски страни и е на опашката по приходи. Това сочат данни на Евростат за второто тримесечие на годината.

Според тях почасовите разноски за труд в България са се нараснали с 14.2% на годишна база, само че в предходните тримесечия растежите бяха над 15 и даже над 16%, написа " Сега ".

Ако в Германия в края на 2022 година почасовата отплата е било 39.5 евро, то у нас тя е едвам 8.2 евро, демонстрират данните на Евростат. Съседна Румъния ни изпреварва с 9.5 евро на час, а Унгария - с 10.7 евро. Хърватия влезе при започване на тази година в еврозоната със приблизително заплащане от 12.1 евро приблизително почасово възнаграждение. В Балтийските страни то се движи сред 12 и 16 евро.

Чехия отбелязва най-високи хонорари от някогашните соцстрани - в края на 2022 година междинното равнище на възнаграждение е 16.4 евро на час. Това е повече от междинната отплата в Гърция от 14.5 евро.

Люксембург и Дания са страните в Европейски Съюз с най-високи хонорари, надлежно с 50.7 евро и 46.8 евро на час. Над 40 евро на час получават в Белгия, Франция, Холандия и Швеция. Средно за Европейски Съюз почасовото възнаграждание през предходната година е било 30.5 евро.

Като цяло почасовите надници в Европейския съюз са нарастнали с 5% през второто тримесечие на годината в съпоставяне със същия интервал на 2022 година В страните от еврозоната този растеж е 4.5%.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР