България излиза от групата на страните с макроикономически дисбаланси в

...
България излиза от групата на страните с макроикономически дисбаланси в
Коментари Харесай

ЕК извади България от списъка с държави с икономически дисбаланси

България излиза от групата на страните с макроикономически несъответствия в Европейския съюз. Това излиза наяве от последния отчет на Европейска комисия за страната, който се изготвят всяка година в границите на Европейския учебен срок и съдържа съответни насоки за икономическата политика на всяка страна членка през идващите 12 месеца.

Подобрената оценка е добра вест за упоритостите на България да се причисли към валутния механизъм ERM II, защото страна с несъответствия не може да кандидатства за еврозоната, тъй като съществуването на такива значи, че не дава отговор на условията за резистентност.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От Брюксел изясняват смяната с положителните стопански резултати на страната, както и с прочут напредък при осъществяването на характерните рекомендации на Европейска комисия от 2019 година Сред тях бяха подобряването на ръководството на държавните сдружения, усилване на контрола в банковия бранш, стимулиране на вложенията в научноизследователската и развойната действия.

България беше измежду сред страните с несъразмерни макроикономически несъответствия в продължение на няколко години и попадна в тази рубрика след банкрута на КТБ. През 2018 година Брюксел остави България под наблюдаване като страна с макроикономически несъответствия. В сегашния отчет страната ни е посочена като единствената страна - членка на Европейски Съюз, която регистрира задоволително усъвършенстване, с цел да получи по-добра оценка. В групата на страни с несъразмерни несъответствия остават Гърция, Италия и Кипър, а Германия, Ирландия, Испания, Холандия, Франция, Хърватия, Португалия, Румъния и Швеция остават в групата с несъответствия.

Къде се усъвършенства България

Брюксел регистрира " забележителен прогрес " при подобряването на ръководството на сдружения с държавно присъединяване, само че не пропуща да означи, че това става " по документи " посредством въвеждането на нова управническа рамка.

През предходната година България се причисли към Насоките на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за корпоративното ръководство на държавните предприятия. Страната одобри и промени в Закона за обществените предприятия - концепцията на хартия беше да се заложат по-строги правила за отчетност и надзор на държавните и общински сдружения. На процедура обаче използването на новите текстове е хлабаво, като обяснението е, че към момента не са подготвени подзаконовата рамка и правилникът за използването на ЗПП.

Спорни са и скорошните упоритости на държавното управление да основава държавни холдинги. Старшият икономист в отдела на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за корпоративно ръководство Ханс Кристиансен предизвестява, че това може да докара до конкурентни изкривявания по отношение на частния бранш, като да вземем за пример пренасочването на запаси в границите на групата и заобикалянето на използване на разпоредбите за публични поръчки. " Не споделям, че е безусловно погрешно, само че би трябвало да се следи деликатно какво се случва в такива структури ", сподели той при представянето на резултатите от осъществения обзор на ръководство на държавните предприятия в България.

Друга рекомендация от предходната година, по която Европейска комисия регистрира забележителен прогрес в България, е усилване на надзора в банковия бранш. Вероятно фактор тук са подхванатите ограничения след направения от ЕЦБ обзор на качеството на активите и стрес тестванията, които демонстрираха, че две банки - ПИБ и Инвестбанк, имат финансов дефицит.

Повече по тематиката четете в седмичния брой на " Капитал ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР