България изчезва. Поне според последния доклад на ООН, който предвижда

...
България изчезва. Поне според последния доклад на ООН, който предвижда
Коментари Харесай

Демографската криза: Какви с причините за нея

България изчезва. Поне съгласно последния отчет на Организация на обединените нации, който планува след 30 години да сме стопим с една четвърт.

Снимка: btvnovinite.bg
До 2050 година броят на хората у нас ще намалее с 23% и ще спадне на 5 милиона и 300 хиляди. Това ни слага на челното място в класацията на страните, в които популацията ще понижава с по 1% всяка година до 2050-та. В челната тройка са още Литва и Латвия.

Снимка: btvnovinite.bg
За сметка на това, популацията на света ще се усили от 7 милиарда и 700 милиона души в този момент, до 8 милиарда и половина през 2030-та година, а през 2100 година, ще доближи 10 милиарда и 900 милиона.

Ниското възнаграждение, неприятното обучение, както и политическата неустановеност са част от аргументите за този демографски срив у нас. Това кара младите да предпочетат по-добре платената и по-удовлетворяваща работа на Запад.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Демографската рецесия е безспорен факт, факсимиле са някои пояснения за нея. Има промени в структурите на популацията и най-много смяната във възрастовата структура”, уточни преподавателят по демография доцент доктор Георги Бърдаров в предаването „ Тази събота”. По думите му обаче процесите са динамични и трендовете могат да бъдат обърнати.

Снимка: btvnovinite.bg

Причините за демограската рецесия са разнородни, само че е реалност, че заплащането е измежду главните претекстове на българите да търсят прехранване в Западна Европа, уточни и икономистът Ваня Григорова. Тя напомни, че единствено България се обезлюдява, а и цяла Източна Европа и аргументите са главно стопански.
Доклад на Организация на обединените нации: До 2050 година България ще загуби една четвърт от популацията си Броят на хората у нас ще се стопи с 23% и ще спадне на 5 милиона и 300 хиляди
Процесите на застаряване и урбанизация са факт за целия развъртян свят, това е резултатът от измененията в индустриалната ера и метода на живот, означи още доцент Бърдаров. Той заяви, че единствено през последните 120 години в Европа междинната дълготрайност на живота е повишена от към 40 до 80 години и скоро ще доближи до 90 в страни като Италия и Испания.

„ Урбанизацията също е подобен феномен. Градското население в света е 3% при започване на 19 век, а в този момент е 55%. Ние се вписваме напълно обикновено в тези процеси”, сподели Бърдаров. По думите му големият проблем на България е отливът на младо население.
Организация на обединените нации: България е застрашена от трагичен спад на популацията Причината е композиция от по-голям брой емигриращи и ниска раждаемост
„ Колкото по-малко стопански интензивно население има, толкоз по-трудно ще може промишлеността да се доставя с работна ръка. В момента недоволствата на работодателите са в огромна степен безпочвени, защото население има, евентуална работна ръка има, само че би трябвало да се погрижиш за нея”, сподели икономистът Ваня Григорова.

По думите й по-големият проблем е, че обществените системи изнемогват към този момент. „ Причините са разнообразни – в тях влиза и това, че от началото на прехода и в идващите години хората са работили всеобщо без трудов контракт и осигуровки. Тези хора ще стартират да се пенсионират, и в случай че ние считаме, че пенсионната ни сестема в този момент е зле, след 10 години няма да има кой да заплаща пенсиите и хората няма да могат да се класират за пенсия”, предвижда Григорова.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР