България има най-съществена експозиция към конфликта в Украйна по линия

...
България има най-съществена експозиция към конфликта в Украйна по линия
Коментари Харесай

Какъв икономически ефект за България от войната в Украйна очаква БНБ?

България има най-съществена експозиция към спора в Украйна по линия на вноса на недопечен нефт, природен газ и нуклеарно гориво от Русия и по линия на следеното повишаване на цените на съществени първични материали след началото на войната. Това излиза наяве от последната тримесечна прогноза на Централната банка на България.

Българска народна банка предвижда растежът на икономическата интензивност в страната да се забави до 2.1% през 2022 година Низходящата проверка на растежа на действителния Брутният вътрешен продукт по отношение на прогнозата от декември 2021 година възлиза на -1.5 процентни пункта. Забавянето по отношение на 2021 година ще се дължи на по-слаб напредък на частното ползване и на по-голям негативен принос на чистия експорт.

Забавянето на растежа на частното ползване в прогнозата за 2022 година до 2.7% се дължи както на високата база от 2021 година (8.0% растеж), по този начин и на отрицателните резултати от плануваното ускорение на инфлацията върху действителния наличен приход на семействата и върху потребителските настройки.

В допълнение войната в Украйна се чака да окаже отрицателен резултат върху потребителските настройки и надлежно върху склонността на семействата да използват.

Българска народна банка предвижда, че годишната инфлация ще продължи да се форсира през първите девет месеца на 2022 година, след което едва ще се забави до 9.6% в края на годината. За съпоставяне в предходната прогноза бе заложено ускоряване на годишната инфлация до 7.5% в края на актуалната година.

Според документа действителната големина на инфлацията (според конструираното вероятностно разпределение) се чака да бъде в относително необятен период в края на годината - от 6.4% до 15.2%, като вероятността за това се прави оценка на 60%.
 Ето по какъв начин ще се отразят 100 хиляди украински бежанци и двуцифрена инфлация на заплатите в България
Ето по какъв начин ще се отразят 100 хиляди украински бежанци и двуцифрена инфлация на заплатите в България

Министерството на финансите чака по-нисък напредък на Брутният вътрешен продукт през 2022 и 2023 година

Българска народна банка чака групата на храните да има най-голям принос за инфлацията в края на 2022 година, следвана от базисните съставни елементи и енергийните артикули.

" Това ще се дефинира от проявлението на директни и косвени резултати от по-високите интернационалните цени на съществени селскостопански артикули и енергийни първични материали (петрол, природен газ и електроенергия), които ще продължат да оказват въздействие за повишение на разноските за произвеждане на компаниите ", разбираме още от прогнозата.

Други фактори с проинфлационно въздействие са плануваното нарастване на разноските за труд, както и допусканията за растежа на потребителските цени на промишлените артикули в главните търговски сътрудници на България.
 УниКредит Булбанк: Охлаждане на имотния пазар и 13% средногодишна инфлация през 2022-а
УниКредит Булбанк: Охлаждане на имотния пазар и 13% средногодишна инфлация през 2022-а

Ръстът на цените на храните ще доближи пикови стойности от малко над 20% на годишна база

Очакванията са темпът на повишаване на хармонизирания показател на потребителските цени да се забави до 3.9% в края на 2023 година (и да бъде в интервала от -0.2% до 10.3% при 60% вероятност) и 3.1% в края на 2024 година (интервал от 1.8% до 11.7% при 60% вероятност).

По отношение на прогнозата за инфлацията съществуват опасности за по-силно повишаване на цените по отношение на базисния сюжет за целия планиран небосвод. Тези опасности са свързани основно с динамичността на цените на суровините на интернационалните пазари по отношение на механически заложените в настоящата прогноза външни допускания. Други опасности произтичат от вероятни промени в контролираните цени на електрическата енергия, ВиК услугите и топлинната сила за битови консуматори предвид на значителното повишаване на енергоизточниците, което към момента не е отразено в тези цени.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР