България има изключително големи проблеми при износа си в Китай.Това

...
България има изключително големи проблеми при износа си в Китай.Това
Коментари Харесай

Лъчезар Динев: България има изключително големи проблеми при износа си в Китай



България има извънредно огромни проблеми при износа си в Китай.Това сподели Лъчезар Динев, Българо-китайска комерсиално промишлена палата в изявление за предаването „ 12+3 “. На 7 юли, в София, ще се организира седмата Среща на върха на групата 16+1 за съдействие сред Китай и Централна и Източна Европа. Темата на лидерската среща е “Задълбочаване на отвореното и прагматично съдействие, взаимно поощряване на общия разцвет и развиване ”. За форума, който ще се организира в НДК, идват китайския министър председател Ли Къцян и държавните ръководители на 16 страни от Централна и Източна Европа и китайския министър председател Ли Къцян. 

" Затова Срещата на върха във формат 16+1 е извънредно значима. Това, което ще се случи идващите няколко дни е крайъгълен камък и ние се надяваме след тази среща да се трансформират нещата, тъй като особено сред България и Китай нещата не са в най-хубаво състояние ", разяснява Динев.

Той уточни и съответните проблеми на България в комерсиалните връзки с Китай: „ Всички артикули, които са с розово масло и розова есенция от роза дамасцена от предходната година са неразрешени за импорт в Китай и това продължава да е по този начин. Имахме сътрудник, който беше изхвърлен от 300 супермаркета, тъй като бисквитите, които е продавал имат есенция от роза дамасцена. Те позволяват единствено от създадена в Китай роза, което не е почтено, най-малкото, тъй като сега комерсиалният недостиг сред България и Китай ще надвиши 1,3 милиарда негативен баланс за България. Всичко това би трябвало да се вземе поради. Трябва да намерим нашата ниша, тъй че изменим този баланс без да засягаме ползите и да бъде взаимноизгодно. Идеологията на тези срещи е да се обменят мисли и благоприятни условия и да се види какви благоприятни условия има за развиване “.

Българо-китайска комерсиално промишлена палата са подготвени с оферти към китайската страна: „ Примерно китайският пазар да бъде отворен за български софтуерни инженери и аутсорсинг, тъй като ние сме втората по величина аутсорсинг дестинация в Европа, което ни дава опция да допринесем за увеличението на китайския БВП. Също по този начин сме една много добра дестинация за обучение. Имаме над 70 хиляди незаети места в просветителната система, а китайските студенти единствено във Англия внасят 4 милиарда паунда за вътрешния артикул на Англия, т.е. това е също някакъв вид да се почисти този негативен години наред баланс. Най-важното нещо е туризма. В момента имаме към 7000 екскурзианта от Китай, т.е. ние би трябвало да наблегнем на тези лесни за смяна на комерсиалния баланс сред България и Китай, което ще бъде дискутирано “.

Динев акцентира, че освен Китай би трябвало да направи отстъпки, само че и България: „ Страната ни направи инвестиция от близо 5 милиарда лв. в жп инфраструктура със скорости от 200 км/ч на огромна част от трасетата и идващите 10 години ще направи още 13 милиарда, което дава опция големи маси туристи да се реалокират от круизните кораби, които дебаркират на морето, до Стара Загора, Пловдив. Но от няколко дни по всички медии се приказва, че ще си купим влакове,  които са сходни на тези от след 1980 година, т.е. най-много 160 км/ч нищо, че нашите трасета разрешават 200 км/ч. Това, което е най-големият проблем е, че тези влакове ще се доставят след към 10 години и ще работят идващите 40 години, т.е. към 2060 година ние ще имаме влакове от времето на нашите баби, само че това ще попречи на бизнеса, обвързван с туризма “.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР