България и Великобритания си сътрудничат в разследването в опита за

...
България и Великобритания си сътрудничат в разследването в опита за
Коментари Харесай

Службите разследват има ли връзка между отравянето на Гебрев и Скрипал

България и Англия си сътрудничат в следствието в опита за отравяне на българския оръжеен производител Емилиян Гебрев и възможната връзка със случая " Скрипал ". Това стана ясно след среща на английския дипломат Ема Хопкинс с премиера Бойко Борисов. В нея участваха основният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър Младен Маринов. Главният прокурор беше безапелационен, че случая Гебрев не е неглижиран, в противен случай - по него се работи изключително интензивно.

Един от обвинените за присъединяване в отравянето на съветския разузнавач Сергей Скрипал и неговата щерка във Англия е идвал три пъти в България през 2015 година През същия интервал е бил натровен и българският оръжеен производител Емилиян Гебрев. Въпреки че проучванията са посочили, че отровата не е измежду известните химически оръжия, сред двата случая може да има връзка.
Ема Хопкинс, дипломат на Англия в България: От няколко месеца работим в тясно съдействие с българските управляващи и служби по следствието. Всички други партньорски европейски служби взимат под изключително внимание всевъзможни съмнения за интервенция на съветски служби в Европа и Англия има своя богат опит изключително с следствието на случая " Скрипал ".
Посланик Хопкинс изясни обаче, че към този миг не може да бъде изнесена информация по случая, защото следствието продължава.

Данни за случая с отравянето на Емилиян Гебрев изнесе основният прокурор Сотир Цацаров. На 28 април 2015 година предприемачът Емилиян Гебрев е вечерял с полски бизнес сътрудници в столичния хотел Кемпински. Ден по-късно е признат в тежко положение във Военна болница. Отровени се оказват още изпълнителният шеф на неговата компания " Емко ", а четири дни по-късно и синът му.
Сотир Цацаров, основен прокурор: Заключенията от токсикохимичните експертизи са посочили, че отработено кафе в кафемашината в дома на господин Емилиян Гебрев, както и в органична материя, в случай че би трябвало да бъде напълно точни - в повърната храна от неговия наследник и следи по облеклата му, има следи от хлорпирифос. Хлорпирифосът съгласно тези експертизи съставлява инсектицид, който е мощно отровен и се употребява за битка с вредители по земеделските култури.
Високо наличие на хлор е намерено и по рукола в салата на Емилиян Гебрев, която той е ял в разделям на отравянето си в хотела. Разследван е земеделския производител доставил салатата, само че заключенията са били, че отровният препарат е в дребни количества, които не биха довели до отравянето на Гебрев.
Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Към този миг към момента случая " Скрипал " не беше разполагаем, тъй че ние работихме тогава по всички обстоятелства и условия както в поддръжката на хипотезата, че това е злонамерено деяние, по този начин и в догадка на тезата, че става дума за битово натравяне.
В следствие следствието е било спряно до октомври 2018 година когато основният прокурор е получил писмо от Гебрев с молба да бъде потърсена връзка със случая " Скрипал ".
Сотир Цацаров, основен прокурор: Още на другия ден желаех от СГП информацията по спряното произвеждане и следствието беше обновено.  Търсят трети съветски сътрудник за отравянето на Скрипал Търсят трети съветски сътрудник за отравянето на Скрипал
Трети съветски сътрудник, за който се счита, че може би е забъркан в отравянето с газ "новичок " в Солсбъри, може би към момента се намира във Англия, написа...

От разпита, извършен на другия ден след обновяване на делото на 16 октомври дава за първи път информация за това, че директно след случая е поръчано от него посредством ВМА проучване във финландска лаборатория заплатено от самия него.

Изследването удостоверява съществуване на фосфороорганични съединения, които се съдържат в избрани пестициди, само че не е открит съответния. Според лабораторията обаче употребяваното вещество не е в листата с химическите оръжия неразрешени за потребление.

Цацаров изнесе и обстоятелства свързани с съветския жител Сергей Федотов, за който се допуска, че е подкрепил отравянето на Сергей Скрипал и е обвързван с Главното разследващо ръководство на съветската войска.

По данни на основния прокурор, Федотов идва три пъти в България през 2015 година, в това число и през интервала, когато е бил токсичен Емилиян Гебрев.
Сотир Цацаров, основен прокурор: Установява се всички моменти от неговото престояване на българска територия, пребиваване в хотели, контакти с български жители, като е събрана забележителна по размер информация.Разследването по случая продължава.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР