България и Словакия ежегодно ще обменят студенти, докторанти, изследователи и

...
България и Словакия ежегодно ще обменят студенти, докторанти, изследователи и
Коментари Харесай

България и Словакия обменят студенти и опит в дуалното обучение

България и Словакия годишно ще обменят студенти, докторанти, откриватели и преподаватели. За интервала на образованието си студентите и докторантите ще получават стипендии. Това става по силата на Програма за съдействие в региона на образованието и науката сред двете страни. Документът бе подписан през днешния ден от министър Галин Цоков и словашкия му сътрудник Томаш Друкер в Братислава. Министрите на двете страни се споразумяха, че ще поддържат преподаването на словашки език и литература и на български език и литература в своите висши учебни заведения, оповестяват от МОН.

Съгласно подписаната стратегия по един учител по български език и литература ще има в Университета " Коменски “ в Братислава и Прешовския университет. Съответно по един учител по словашки език и литература ще имат Софийския университет " Св. Климент Охридски “ и Великотърновския университет " Св.св. Кирил и Методий “. Също по този начин студенти и преподаватели от двете страни ще вземат участие в летни курсове по словашки език и български език, словашки и славянски проучвания. Двете страни ще си спомагат и в региона на професионалното обучение и образование и осъществяването на европейските политики в тази област. Предвижда се България и Словакия да обменят опит в дуалното образование и при основаването на координационни рамки за професионално обучение и образование. Министър Цоков и министърът на образованието, научните проучвания, развиването и младежта на Словашката република Томаш Друкер се договориха също да поддържат развиването на българското учебно заведение " Христо Ботев “ в Братислава. Двамата организираха и среща, на която разискаха опита на Словакия с безплатното висше обучение. Министър Цоков показа и метода, по който действа Механизмът за обсег и приобщаване на децата в учебните заведения в България. Двамата се договориха да обменят опит и в тази сфера и да търсят благоприятни условия за партньорство в границите на европейски планове.

Подписаната стратегия ще се извършва до края на 2028 година и е въз основа на съществуващата Спогодба за съдействие в региона на образованието, науката и културата сред държавното управление на Република България и държавното управление на Словашката република.

В срещата присъединяване взе и изключителният и пълномощен дипломат на Република България в Словашката република Васил Петков.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР