България и Северна Македония ще отбележат утре две години от

...
България и Северна Македония ще отбележат утре две години от
Коментари Харесай

България и Северна Македония отбелязват 2 години от Договора за добросъседство

България и Северна Македония ще отбележат на следващия ден две години от подписването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие. Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Екатерина Захариева отпътуват на публично посещаване в югозападната ни съседка. Борисов ще се срещне с македонския министър председател Зоран Заев и с президента Стево Пендаровски.

Вижте повече детайлности в директното включване от Скопие на Александър Марков.

Постигнато общо схващане за общата ни история през Средновековието, смяна в учебниците за 5 и 6 клас, общи празнувания на исторически персони като Св. Св. Кирил и Методий, св. Климент, Наум и цар Самуил, ускорена работа по жп кулоар София-Скопие, възкръсване на двустранните стопански връзки, съпредседателство на Берлинския развой - това е позитивната равносметка две години след Договора за другарство.

Разбира се, имаше и горчиви моменти: неразбирателството чий е Гоце Делчев и загубата на инерция в работата на смесената историческа комисия, която би трябвало до края на годината в най-хубавия случай да откри компромис по заплетени исторически неразбирателства.

За две години политическите елити на двете страни се отвориха един към различен, счита посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов.
Ангел Ангелов, дипломат на България в Република Северна Македония: Започваме едно интензивно съдействие във всички сфери от енергетиката до спорта, от културата до сигурността. Имаме голям брой визити. Разбира се, дали скоростта и дълбочината на това съдействие ни удовлетворяват, не, имаме доста огромен капацитет пред нас, който би трябвало да развиваме.
Историческата комисия почисти редица въпроси, само че остават може би най-тежкият - за делото и личността на Гоце Делчев.
Ангел Ангелов, дипломат на България в Република Северна Македония: Междуправителствената комисия, която се съпредседателства от двамата външни министри, която направи обзор от осъществяването на контракта, излезе с една рекомендация към комисията до края на годината да имаме забележими резултати по тези исторически събития и персони от общата ни история.
България и Северна Македония съпредседателстват Берлинския развой - най-точното време за работа по кулоар номер 8.
Ангел Ангелов, дипломат на България в Република Северна Македония: Сега стартира нашето съпредседателстване на Берлинския развой, на България и РСМ и това би трябвало да бъде употребявано, с цел да завъртим прожектора на Брюксел тъкмо към кулоар 8, както го направихме по време на нашето председателство на Съвета на Европейски Съюз, когато завъртяхме прожектора към Западните Балкани.
За две години не се реализира повече транспортна, бизнес и енергийна съгласуваност, счита българският публицист в Македония Владо Перев. Но:
Владо Перев, български публицист в Република Северна Македония: Ако се разбере, че на тая територия и в тая земя 100 години се води масирана антибългарска акция, която е изключително мощна след 1944 г, последните 70-ина години, тогава постигнатото за 2 години е доста.
Според други, би трябвало още време.
Мариан Николовски, тв водещ в телевизия " Сител ", Скопие: Да се фокусираме върху същинската работа: Дали ще улесним бизнес разговора сред двете страни - това не се прави с контракт, а с готовност.
Утре министър председателите Бойко Борисов и Зоран Заев ще завършат отбелязването на двегодишнината с разкриване на възобновения монумент на полк. Константин Каварналиев в Дойран.
Ангел Ангелов, дипломат на България в Република Северна Македония: Това е един от материалните знаци на осъществяване на Договора за другарство и добросъседство и съдействие и мисля, че това е един монумент, който е на 103 години, в този момент възкръсва още веднъж.
През 1913 година полковник Каварналиев отбранява Кукуш и Дойран с два полка против 42 000 гръцка войска 3 дни, давайки време на хиляди български изселници да се спасят в Царство България. През 1966 година паметникът му край Дойран е взривен от югославските комунисти.
 София и Скопие потвърдиха измененията в учебниците по история за 5-и и 6-и клас София и Скопие потвърдиха измененията в учебниците по история за 5-и и 6-и клас
Правителствата на България и на Северна Македония утвърдиха на седмичните си съвещания протокола от първото съвещание на Съвместната междуправителствен...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР