България и Северна Македония нямат проблем с историята, говоренето за

...
България и Северна Македония нямат проблем с историята, говоренето за
Коментари Харесай

Антоний Гълъбов: Темата с Македония се използва предизборно

България и Северна Македония нямат проблем с историята, говоренето за нея е комфортна популистка писта.

Това сподели политологът доцент Антоний Гълъбов във връзка свиканата от президента Румен Радев консултативната среща за политиката на страната ни към Скопие, която се организира в понеделник. Идеята беше България да има ясна позиция преди 17 октомври, когато се чака европейските водачи да вземат решение за начало на договаряния за участие на Северна Македония и Албания в Европейски Съюз.

Според Гълъбов президентът е обезсмислил срещата, а " във връзка с Северна Македония България се намира в областта на подправените вести ".

" Не съществува подобен формат на двустранна консултативна среща. Второ – имаме форсиране на говорене, което няма необикновен смисъл сега. Очевидно е, че България би трябвало да приготви позиция за евроинтеграцията на Северна Македония, тъй като в случай че в действителност югозападната ни съседка получи покана за начало на водене на договаряния, страната ни е част от този развой. До огромна степен сме в областта на подправените вести, създадени повече предвид на това президентската администрация да показва самодейност, а някои политически сили – непоколебима увереност в отбрана на българския народен интерес ", изясни доцент Гълъбов пред радио " Фокус ".

По думите му казусът на България е, че продължава да няма повсеместен взор върху развиването на обстановката. Невинаги обвързването на външнополитическите с вътрешнополитическите връзки е положително. Въпреки това, обаче, България се пробва да образува все по-ясна политика по отношение на Северна Македония, добави политологът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР