България и Сърбия частично отвориха границата си за преминаване на

...
България и Сърбия частично отвориха границата си за преминаване на
Коментари Харесай

Българите от Западните покрайнини ще могат да идват у нас без карантина

България и Сърбия отчасти отвориха границата си за прекосяване на жители от пограничните региони, които работят в другата страна, без да бъдат подлагани на карантина. Това заяви пресцентърът на Министерство на външните работи.

От мярката ще се възползват близо 600 български жители, живеещи в Западните околности, които работят на територията на България, само че до момента не можеха да го вършат, тъй като трябваше при всяко прекосяване на границата да бъдат 14 дни в карантина.

По инструкции на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посланикът ни Радко Влайков е изискал от сръбската страна да бъде въведено това облекчение, а сръбското държавно управление на свое съвещание е одобрило предлагането.

Двете страни позволяват прекосяването на жители, които живеят в радиус от 50 км от сръбско-българската граница, все още единствено през два Граничен контролно-пропусквателен пункт - " Калотина-Градина " и " Кула-Връшка чука ". Очаква се в идващите дни да могат да минават и през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Олтоманци-Рибарци ".

От облекчения режим могат да се възползват български и сръбски жители, които работят в другата страна и се връщат от мястото, където работят, до мястото, където обитават, минимум веднъж седмично.

Заетите в селското стопанство е належащо да покажат при прекосяване на граничните пунктове доказателство за благосъстоятелност на селскостопанската земя или декларация на притежателя й, че пътуващият прави селскостопански действия. Останалите работещи ще би трябвало да показват трудов контракт.

При влизане в България жителите следва да заявяват документално пред здравните инспектори на границата, че в последните 14 дни не са били с респираторно заболяване или в контакт с болен от такава болест. Всички пасажери със признаци ще бъдат тествани.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР