България и Румъния остават извън Шенген, Хърватия става пълноправен член

...
България и Румъния остават извън Шенген, Хърватия става пълноправен член
Коментари Харесай

България и Румъния остават извън Шенген

България и Румъния остават отвън Шенген, Хърватия става пълновръстен член от първи януари следващата година. 25 страни поддържаха България и Румъния, които бяха гласувани дружно, а две страни бяха срещу - Австрия и Нидерландия.

България и Румъния не престават да вървят в пакет макар опитите на Букурещ да се отдели от София. Все още не е ясно по кое време ще бъде идващото гласоподаване и по кое време този въпрос ще влезе в дневния ред на Европейския съвет. Според българския вътрешен министър страната ни е получила поздравления от Европейската комисия, страната ни е подготвена и това е позицията на Брюксел, която се загатва през последните седмици.

Това беше последното съвещание на вътрешните министри в границите на чешкото европредседателство. Сега България би трябвало да се надява, че Швеция, която поема председателството на 11 януари 2023 година, ще вкара тематиката Шенген в своя дневен ред. Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев е разговарял за това с шведския си сътрудник и се надява следващата година да има позитивно развиване на страната ни.

" Аз мисля, че България се показа доста почтено. Самото умозаключение на Комисията, отчетите, които даде, отчетите и мнението на чешкото председателство, демонстрираха напълно ясно, че България и Румъния дават отговор на всички механически условия за приемането ни в Шенген. Въпросът беше политически. Две страни взеха решение друго. 25 страни ни поддържаха - освен това безусловно. И доста прозорливо, смятайки, че това е вярното решение. Ние продължаваме да мислим, че това е вярното решение. Позитивни сме и ще работим в посока да се откри компромис, тъй че да се съгласят двете страни, които бяха резервирани през днешния ден ", уточни Демерджиев.



Много е евентуално Румъния да изиска обособяване от България при идващото гласоподаване, тъй като против приемането на Букурещ е единствено Австрия, до момента в който при България страните са две - Австрия и Нидерландия



Пред Българска национална телевизия еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон сподели, че ще направи всичко допустимо по време на мандата ѝ българските жители също да станат членове на Шенген.



Снимки: БГНЕС

" Към всички в Хърватия - добре пристигнали! Приветстваме ви с добре пристигнали в Шенгенското пространство! Но дано се обърна и към жителите на Румъния и България - вие заслужавате пълноправно участие в Шенген, заслужавате достъп до пространството на свободно придвижване в Шенген. Имате мощна поддръжка от съвсем всички страни членки и изключително мощна поддръжка от чешкото председателство, мощна поддръжка от Комисията. Ще ви излъжа в случай че кажа, че аз не съм разочарована. Споделям разочарованието на жителите на Румъния и България. Ролята на комисията е да останем оптимисти сме за идващите стъпки, уверена съм, че ще реализираме приемането на България и Румъния в границите на този мандат ", сподели Йохансон.

София ще продължи да беседва с Виена, даже предлага австрийски специалисти да посетят България. Страната ни е подготвена да робти и с Нидерландия, само че по думите на Иван Демерджиев позицията на страната не е градивна.

Много постоянно Нидерландия и министър председателят Марк Рюте загатват механизма за съдействие и инспекция, отчетите по който бяха спрени за България, само че Хага има проблем с използването на върховенството на закона у нас.

Вижте още в директното включване


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР