България и Полша ще изпратят обща позиция до председателя на

...
България и Полша ще изпратят обща позиция до председателя на
Коментари Харесай

Няма да предоговаряме нови доставки на ваксини срещу COVID-19

България и Полша ще изпратят обща позиция до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по отношение на контракта за закупуване на ваксини против COVID-19.

През март държавното управление реши, че страната ни няма да се причисли към ново предоговаряне и доставка на нови дози ваксини. Полският здравен министър Адам Ниеджиелски е у нас по покана на министър Асен Меджидиев.

Полша първа поддържа България във връзка договарянията, които се организират за имунизациите. Двете страни ще излязат и с отворено писмо и зов за взаимност към Pfizer/BioNTech. Само през актуалната година България би трябвало да бракува близо 3 млн. дози, а настрана от тях други 650 хиляди дози са със период на валидност до февруари 2024 година Полша е изправена пред същите провокации.

" Министерският съвет взе изрично решение, че България няма да се причисли към ново предоговаряне и доставка на нови дози ваксини против COVID-19. България желае да получава от тук нататък дози единствено, когато има потребност, като тя да дефинира количествата, които са нужни, а заплащането да се прави след доставка на такива количества. Огромен брой дози ваксини бяха бракувани. Имаме към 1,4 млн. дози, които са платени, само че не могат да се приложат и ще би трябвало също да се бракуват, защото няма на кого да ги прилагаме ", съобщи Асен Меджидиев, длъжностен министър на опазването на здравето.



" България и Полша постигнахме единодушие и имаме обща позиция по предоговарянето на изискванията за доставки на ваксини против COVID-19. Смятаме, че е недопустимо финанси на опазването на здравето да бъдат харчени за ваксини, които няма да бъдат употребявани. Обмисляме общо писмо до Урсула фон дер Лайен, както и до Pfizer, с което да молим за тяхната социална отговорност ", съобщи Адам Ниеджиелски, министър на опазването на здравето на Полша.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР