България и Катар ще си сътрудничат при изграждането на нова

...
България и Катар ще си сътрудничат при изграждането на нова
Коментари Харесай

Изграждаме с Катар инфраструктура за доставки на газ

България и Катар ще си сътрудничат при построяването на нова инфраструктура за доставки на полутечен или компресиран природен газ от Държавата Катар за нашата страна и района на Югоизточна Европа. Това е планувано в Меморандума за съгласие сред Министерството на енергетиката на Република България и Министерството на енергетиката и промишлеността на Държавата Катар за съдействие в региона на енергетиката, подписан на 8 март в София.

Министерският съвет утвърди меморандума на днешното си съвещание, оповестиха оттова.

Меморандумът цели основаването на нужната база за разширение на енергийното съдействие сред двете страни. Предвижда се смесена българо-катарска работна група да работи за задълбочаване на двустранното партньорство в региона на енергетиката.

С повече от 24 трлн. куб. м. Катар заема трето място в света по потвърдени газови ресурси - към 14% от международния дял. Страната е най-големият производител и експортьор на полутечен природен газ в света с пазарен дял към 30%.

Активизирането на двустранното съдействие сред Република България и Държавата Катар в региона на енергетиката е в синхрон със устрема на страната ни за диверсификация на източниците и маршрутите за газови доставки.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР