България и Гърция се утвърдиха като стратегическа ос на сътрудничество,

...
България и Гърция се утвърдиха като стратегическа ос на сътрудничество,
Коментари Харесай

Радев: Войната в Украйна ни накара да преосмислим понятията сигурност, свързаност, добросъседство

България и Гърция се утвърдиха като стратегическа ос на съдействие, съобщи президентът Румен Радев след срещата си с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис.

Двамата застанаха пред медиите за взаимни заявки.

 

Държавният глава заприказва за отварянето на нови Граничен контролно-пропусквателен пункт с южната ни съседка.

 

" Свидетели сме на следващата значима стъпка в развиването на стратегическото партньорство сред България и Гърция, учредено на общи ползи, взаимно доверие и споделен полезности. Нашето обичайно положително партньорство закупи още по-интензивен темперамент с геополитическите разтърсвания и прекъсвайки веригите на доставки вследствие на войната на Русия против Украйна. Тя ни накара да преосмислим понятията сигурност, съгласуваност, добросъседство и взаимност ", уточни Радев.

" Искам да изкажа признателност към другарска Гърция за солидарността и предоставения достъп към терминала за полутечен газ в Ревитуса и газопреносната мрежа на страната в сложен за България миг, когато бяха прекратени доставките на съветски газ ", добави държавният ни глава.

 

И Радев, и Мицотакис акцентираха смисъла на двата меморандума за съдействие сред България и Гърция, които бяха подписани. Единият е за съдействие в изследването на опцията за създаване на петролопровод Александруполис-Бургас. Другият е за съдействие по въпросите на гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ. Двустранните документи за съдействие сред двете страни в региона на енергетиката бяха подписани от българския длъжностен министър на енергетиката Росен Христов и гръцкия му сътрудник Костас Скрекас.

 

Президентът Румен Радев акцентира, че партньорството с Гърция е добило още по-интензивен темперамент, поради геополитическите разтърсвания и прекасването на веригата доставки вследствие на войната на Русия против Украйна. Държавният глава изрази признателност към Мицотакис за солидарността за достъп до терминала за втечен газ в Ревитуса и газопреносната мрежа на Гърция, откакто бяха прекратени доставките от Русия към България през април предходната година.

" В незабавен порядък успяхме да приключим интерконектора с Гърция, увеличихме износа на електрическа сила за Гърция, удвои резервнирания потенциал на терминала за полутечен газ в Александруполис, ускорихме работата за повишение на свързаността на транспортните и електропреносни мрежи, а стокообменът се усили с повече от 1 милиарда евро ", заключи българският държавен глава.

 

Кириакос Мицотакис съобщи на конференцията:

 

" Това съдействие се задълбочава с меморандума за сигурността, доставките и съхранението на природен газ. Компаниите от двете страни могат да съхраняват газ в Чирен, а българските компании могат да употребяват хранилището в Ревитуса. По този метод страните ще разполагат с избрани запаси при положение на нужда. Това трансформира двете ни страни като кръстопът за транспорт на газ, освен за Балканите, само че и за Европа. "

" Атина и София се ангажират да проучат опцията за създаване на нов петролопровод да свързва Александруполис и Бургас, като по този метод ще свържем две морета, ще можем да пренасяме нефт по по-бърз, на ниска цена и сигурен метод, вместо с танкери през Босфорския поток. Освен това се съчетава със уреди, които към този момент са в употреба, или се довършват ", добави гръцкият министър председател, разяснявайки втория меморандум - за построяването на петролопровода Бургас - Александруполис.

Той благодари на българското държавно управление за включването на тези планове в листата на общи планове на Европейски Съюз.

" Първият газопровод в Гърция се причислява към Южния газов кулоар и развиващия се отвесен кулоар, само че и към Трансадриатическия газопровод. Така ще доставя Балканите, за какво да не стига природен газ от Александруполис до Украйна. Вече е реалност, че способства до премахването на енергийната изолираност на Молдова, откакто там се доставя азерски газ. Капацитетът на IGB е към този момент зает на 94% шест месеца след началото на употреба, а това трансформира енергийната карта на Европа ", изясни Мицотакис.

 

През септември предходната година България удвои потенциала на количествата природен газ, които ще влизат у нас посредством терминала за полутечен природен газ, който се строи на гръцкото пристанище Александруполис. „ Булгаргаз " ЕАД подписа в допълнение съглашение с ГАЗТРЕЙД С.А., с което усили размера на резервирания потенциал на 1 милиарда куб. м годишно за интервал от 10 години, считано от годината на въвеждането в комерсиална употреба на терминала. Така " Булгаргаз " удвоява резервирания потенциал, който допреди това беше 500 млн. куб. м годишно, показват от прессекретариата на президента.

До средата на март т.г. би трябвало да бъдат определени доставчиците за 10-годишния търг за доставка за полутечен природен газ, с цел да може от 1 януари 2024 година да се получават договорните количества на терминала в Александруполис.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР