България губи 7 млн. евро по Програмата за морско дело

...
България губи 7 млн. евро по Програмата за морско дело
Коментари Харесай

Уволниха човек на Порожанов в МЗХ заради скъп гаф с рибарската програма

България губи 7 млн. евро по Програмата за морско дело и риболовство (ПМДР) 2014-2020 година поради забавени процедури от Управляващия орган на програмата. В писмо Европейската комисия уведомява България, че бюджетът на програмата ще бъде понижен на 106 млн. евро поради несъблюдение на планове и несполучливо асимилиране на бюджета, написа в. " 24 часа ".
Министър Десислава Танева е уволнила неотложно Юлиян Марков, управлявал дирекция " Морско дело и риболовство " в земеделското министерство. Новината за отстраняването бе доказана от негови подчинени, които настояват, че шефът им е показал извънредно близки връзки и връзки с предходния аграрни министър Румен Порожанов. Двамата са работили дружно още в Държавен Фонд Земеделие, където Марков управлява дирекция за противопоставяне на измамите и е считан за дясна ръка на Порожанов.
Той е някогашен чиновник на Трето ръководство на Държавна сигурност, някогашен чиновник на териториалното звено на ГДБОП – Министерство на вътрешните работи в Шумен, някогашен чиновник работа " Сигурност – Военна полиция и военно контраразузнаване ", някогашен чиновник на ДАНС, където доближава до длъжността началник-отдел " Противодействие на корупцията в изпълнителната власт " в дирекция " Противодействие на корупцията ".
Юлиян Марков е бил отпред на значимата за бизнеса конструкция " Морско дело и риболовство " през последните две години (от март 2018 г.), която е виновна за използването на ограниченията по рибарската стратегия.
Бенефициенти обаче споделят, че тъкмо в този интервал има голямо закъснение при оповестяването на ограниченията, несъблюдение на графика и липса на разговор и контакт с Управляващия орган на програмата.
Според източници от министерството на земеделието след светкавичното уволняване на Юлиян Марков министър Десислава Танева е назначила Стоян Котов, на който било предоставено да се преодолее незабавно закъснението с договарянето и разплащанията.
Експерти започват и срещи, на които бенефициентите ще получат информация и уточнения по идните приеми, с цел да бъдат избегнати компликации при кандидатстването. Ще се усъвършенстват и периодите за оценка на плановете и договаряне на средства, достигащи повече от 85% от бюджета на ПМДР до края на 2019 година Ще се съкратят и периодите за обработката на подадените претенции за заплащане.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР