България е възможно да влезе в чакалната на еврозоната в

...
България е възможно да влезе в чакалната на еврозоната в
Коментари Харесай

БНБ: Влизането в чакалнята на еврозоната ще се случи в следващите 3 месеца

България е допустимо да влезе в чакалната на еврозоната в идващите три месеца, предвижда шефът на Българска народна банка Димитър Радев в изявление пред бТВ. Правителството очакваше това да се случи по-рано и да получим покана още в края на април, само че рецесията с ковид в последна сметка забави процеса.

„ Преди всичко приказваме за политически акт, постоянно може да има развития, които не се плануват елементарно, имаме и рецесията с ковид, става дума за комплициран административен и бюрократичен развой, само че идващите 3 месеца чакаме развиване “, разясни Радев. Той изясни, че в договарянията са ангажирани огромен брой участници - Европейската централна банка, Европейската комисия, 19 страни членки на еврозоната плюс Дания, която от няколко години е в чакалнята на еврозоната. Според Димитър Радев страната ни е изцяло подготвена за ERM II или така наречен чакалня на еврозоната.

Управителят на Българска народна банка увери също по този начин, че всички търговски банки в страната са доста по-подготвени за рецесията с ковид, в сравнение с са били през 2008 година " Проблемът със сегашната рецесия обаче е, че не се знае продължителността и дълбочината й ", въпреки всичко разяснява Димитър Радев. „ Всички стопански последици зависят от това какъв брой бързо ще отворят стопанските системи. Колкото по-бързо отворят стопанските системи, толкоз по-малки ще бъдат икономическите последици за хората “, уточни шефът на Българска народна банка.

Според него подписаното с Европейската централна банка суапово съглашение за продан на 2 милиарда евро против българска валута е доста значимо в този миг, защото разпознава страната ни като страна с добра финансова известност. „ Всички дейности, свързани със суаповата интервенция, са координирани с държавното управление, с цел да се създадат по-добри условия за финансиране. Едно е страна да излезе на интернационалния дългов пазар с неприятна известност, а друго – с добра ”, уточни шефът на Българска народна банка.

„ Очаквам държавното управление да излезе на интернационалните пазари. Все още имаме лукса да отхвърляме пари. Последната емисия ДЦК беше отказана от Министерството на финансите. Ние се намираме в добра финансовa позиция “, разяснява още Радев. 

Той  българският лев няма по какъв начин да се обезцени и разясни, че разполагаме против всеки лев с едно и половина евро и това няма да се понижи, посочи шефът на Българска народна банка.

Радев разяснява и интереса към отлагане на заемите. Над 50 хиляди поръчки за разсрочване на заеми са получени по време на изключителното състояние, чака се това число да се усили. 25 хиляди от тези поръчки са утвърдени, а остават още съвсем два месеца за подаване на още заявки, уточни Радев.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР