България е уведомила Европейската комисия за първото огнище на африканска

...
България е уведомила Европейската комисия за първото огнище на африканска
Коментари Харесай

България е уведомила Еврокомисията за огнището на африканска чума

България е уведомила Европейската комисия за първото огнище на африканска чума по свинете, намерено у нас. Очаква се решение за рестриктивните мерки, които Брюксел ще наложи на страната, оповестява БНР.

Ветеринарните управляващи през днешния ден ще вземат проби от всички свине в 3-километровата зона към огнището на африканска чума във варненското село Тутраканци. Започва броене и на всички домашни прасета в 10-километров радиус към селото. Към момента заличаване на свине, отвън тези в Тутраканци, не се постанова. Във всяко обитаемо място, където пробите потвърдят болно животно обаче, ще бъдат евтаназирани всички прасета.

Храните от свинско месо ще се конфискуват още на границите.

"С Пътната организация сме се разбрали, всички паркинги, където стопират тирове, навреме да бъдат почиствани и боклуците унищожавани. Същото се отнася и за пристанищата - отпадъците от корабите, касае се за всички граници на България ", сподели шефът на Агенцията по храните Дамян Илиев. Той добави, че стерилизация се прави на всички влизащи в страната коли.

Всички частни притежатели, чиито свине бъдат унищожени поради чумата, ще бъдат обезщетени по пазарни цени. Пролбем ще е да се опазят индустриалните свинеферми, в които се отглеждат половин милион животни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР