България е удвоила своята роля във вътрешната търговия на ЕС

...
България е удвоила своята роля във вътрешната търговия на ЕС
Коментари Харесай

Износът на стоки от България в рамките на ЕС е достигнал 31 млрд. евро през 2022 г.

България е удвоила своята роля във вътрешната търговия на Европейски Съюз през 20-годишния интервал на своето присъединяване в единния пазар. Износът на артикули от България в границите на Европейски Съюз е достигнал 31 милиарда евро през 2022 година Делът на страната се е нараснал до 0.73%, като през 2006 година е бил 0.34%.

Към 2022 година директните задгранични вложения в България от страните от Европейски Съюз възлизат на 40 милиарда лева Това са близо 75% от всички непознати капитали в страната.

Институт за пазарна стопанска система (ИПИ) през днешния ден разгласява отчет, който преглежда присъединяване на България в единния пазар на Европейски Съюз. Докладът е направен във връзка 30 година от основаването на единния пазар на Европейски Съюз и 20 година от присъединението на главната група страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Допълнително, фактическото самостоятелно ползване на човек от българското популацията, изразено в стандарти на покупателна дарба, се е нараснало от 35% от междинните равнища за Европейски Съюз преди присъединяване на страната в единния пазар до 69% през 2022 година
 България е с най-нисък Брутният вътрешен продукт на човек от популацията в Европейски Съюз
България е с най-нисък Брутният вътрешен продукт на човек от популацията в Европейски Съюз

Люксембург и Ирландия означават най-високо равнище на БВП

Участието на страните от ЦИЕ в единния пазар през последните две десетилетия е довело до по-дълбока интеграция в европейската стопанска система , сериозен растеж на търговията и по-висок дял на страните от ЦИЕ във вътрешнообщностната търговия, растеж на притока на непознати капитали към новите страни членки от огромните стопански системи в Европейски Съюз, нараснала подвижност на работната ръка и повече благоприятни условия за жителите от страните в ЦИЕ. Това оповестяват от ИПИ.

От института показват още, че главните провокации в навечерието на третото десетилетие от участието на страните от ЦИЕ в Европейски Съюз са свързани с неспокойната геополитическа обстановка и огромната неопределеност по отношение на резултата от съветската експанзия в Украйна, политическата неустойчивост в някои страни от ЦИЕ, корупцията и отстъплението от демокрацията в района.
 Европейски Съюз с нов проект за интеграция на Западните Балкани
Европейски Съюз с нов проект за интеграция на Западните Балкани

Европейски Съюз ще постави повече старания за постигане до претендентите за участие в региона
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР