„България е удивителна страна, с богата история и културно наследство.

...
„България е удивителна страна, с богата история и културно наследство.
Коментари Харесай

Херо Мустафа: Светът трябва да опознае България

„ България е удивителна страна, с богата история и културно завещание. Тя е на второ място след Италия по находки от древността, а тракийската гробница в Свещари се откроява със своята хубост и значителност. Светът би трябвало да опознае България през нейните исторически чудеса “. Това разгласи посланикът на Съединени американски щати Херо Мустафа на церемонията по представянето на приключения план за реновиране, социализация и разпространение на гробницата - „ Свещари в нова светлина “. На тържеството бе маркирана и 40-та годишнина от откриването на неповторимия монумент на тракийското изкуство.

Официални посетители на церемонията бяха още министърът на културата Атанас Атанасов, създателят на фонд Credo Bonum Цветелина Бориславова, регионалният шеф на Разград доктор Деян Димитров, заместник-кметовете на общините Разград и Исперих Хабибе Расим и Аксел Кичук и други

Министърът на културата даде висока оценка на „ Свещари в нова светлина “. „ Начинът, по който е реновирана гробницата ме накара да усещам нещо и да се пренеса в този свят отпреди хиляди години, тъй че приветствам всеки човек, който е пожертвал от времето и силата си, с цел да се реализира този план ", съобщи той.

В словото си доктор Деян Димитров акцентира: „ Тази изключителна археологическа забележителност е съхранила очарованието, магията и високите постижения на тракийската просвета и цивилизация. Извършените тук действия дават убеденост, че гробницата ще устои на времето и ще бъде съхранена за човечеството през вековете “.

Проектът е осъществен с финансовата поддръжка на американския Посланическия фонд за запазване на културното завещание, подсилен е от Министерството на културата и е управителен от фондация Credo Bonum. Разработката е на стойност 184 000 щатски $ и включва действия, свързани с осъвременяването на техническата част и посетителското прекарване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР