България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор

...
България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор
Коментари Харесай

България в центъра на конфликта НАТО - Русия, Петков: Отдавна сме направили своя избор

" България е суверенна страна и от дълго време сме създали своя избор като член на НАТО и като подобен избираме да работим в съгласуваност с нашите сътрудници и съдружници. Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в градивния разговор за деескалация на напрежението. Както и прецизно да ползва признатите международноправни задължения. "

Това съобщи от трибуната на Народното събрание министър председателят Кирил Петков, който бе извикан в Народното събрание по отношение на настояването на външното министерство на Русия НАТО да изтегли войските на алианса от България и Румъния.



Реакциите

Депутатът от ГЕРБ настоя президента Румен Радев незабавно да свика Консултативен съвет по национална сигурност. " Стремежът на Русия е да отслаби НАТО и де факто да отстрани ефикасното участие в Aлианса на цяла Източна Европа ", сподели Митов.

По думите му България е част от политическо пространство, върху чиито вътрешни решения Москва от дълго време няма нито надзор, нито въздействие. " Подобни провокации вършат още по-наложително Руската федерация да премисли сигналите на настъпателност, които излъчва към околния свят и да одобри апелите на всички страни от Алианса за деескалация и за възпиране от политика на " дрънчене на оръжие ", безапелационен беше някогашният министър.

Цончо Ганев от " Възраждане " съобщи, че е неприемливо Вашингтон или Москва да дефинират какви войски да има в страната. Той се разгласи против американските бази, само че въпреки всичко съобщи, че България сега няма потребност от никакъв боен спор.

Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов бе безапелационен, че не би трябвало да се поддваме на съветските провокации:

" Очевидно тези изказвания през днешния ден са следващият детайл от съветската тактика да сложи под подозрение избора на страните от Централна и Източна Европа, в това число България, да се причислят към НАТО - сами, суверенно да решим по какъв начин да защитим нашата национална сигурност и в какви съюзи да влезем, а не да се върнем в обстановката, в която някой различен от великите сили Съединени американски щати и Русия вземат решение кой да бъде в НАТО или не. България е направила своя избор ", сподели още Христо Иванов.

Припомняме, че по-рано през днешния ден Русия изиска изтеглянето на силите на НАТО от територията на България и Румъния. От външното министерство в Москва прецизираха, че показаните през декември претенции на Русия пред Запада включват и това. Тогава едно от настояванията на Кремъл беше да бъде спряно " изпращането на контингенти и оръжие във всички страни, които не са били членове на НАТО до май 1997 година " Сред тях са България и Румъния, които се причислиха към Алианса през 2004 година

През декември предходната година Москва сложи лист с претенции пред Запада като изискване за деескалация в връзките с Украйна. Едно от тях бе блокът да спре разширението си. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отговори, че всяка страна е свободна да взема решение дали желае да е в НАТО и " Русия няма право на несъгласие ".

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР